Išpuolio Kabulo šiitų mečetėje, kai mirtininkas sprogdintojas ir ginkluoti užpuolikai penktadienį įsiveržė į maldos namus, aukų padaugėjo iki mažiausiai 28, o tarp žuvusiųjų yra moterų ir vaikų, šeštadienį pranešė aukšto rango ligoninės pareigūnas.

Pasak Kabulo ligoninių vadovo Mohammado Salimo Rasouli (Mohamado Salimo Rasulio), per išpuolį, trukusį keletą valandų, sužeista mažiausiai 50 žmonių, tarp kurių yra daug vaikų.

Per ataką susisprogdino du mirtininkai, o dar du užpuolikus nukovė Afganistano saugumo pajėgos, nurodė policijos pareigūnas Mohammedas Sadique'as Muradi (Mohamedas Sadikas Muradis).

Per išpuolį žuvo ir dvasininkas, vadovavęs pamaldoms, teigė Afganistano šiitų dvasinės tarybos narys Miras Hussainas Nasiras (Miras Husainas Nasiras). Jo teigimu, užpuolikai užėmė ir didžiąją salę, kur meldėsi vyrai, ir antrame aukšte esančią atskirą patalpą, skirtą melstis moterims.

Toje mečetėje gali melstis iš viso iki tūkstančio žmonių, pridūrė M.H.Nasiras.

Kai į nelaimės vietą atvyko policijai ir įėjo į mečetę, kovotojai buvo užrėmę duris, vedančias į antrą aukštą. Ten buvusios moterys buvo paimtos įkaitėmis, nurodė jis.

Išpuolio vietoje girdėjosi šūviai ir sprogimai. Liudininkai pasakojo, kad maldininkai išdaužė langus, mėgindami pabėgti iš pastato. Viduje buvo dešimtys vyrų, moterų ir vaikų, susirinkusių į penktadienines pamaldas. Išpuolis truko apie keturias valandas.

Atsakomybę už mirtiną išpuolį prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), pranešęs apie tai per savo propagandinę naujienų agentūrą „Amaq“. Džihadistų pranešime sakoma, kad mečetėje susisprogdino du mirtininkai.

Šią ataką prieš šiitus pasmerkė Talibanas. Talibų atstovas Zabihullah Mujahidas (Zabihula Mudžahidas) naujienų agentūrai AP telefonu sakė, kad jo grupuotė su šiuo išpuoliu nesusijusi.

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis) taip pat pasmerkė šį smurtą ir teigė, kad kovotojai pradėjo puldinėti maldos namus, nes pralaimi mūšio lauke. Jis paragino visus musulmonų dvasininkus pasmerkti šį išpuolį.

Kabulas, rugpjūčio 26 d. (AP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode