. Meksikos sostinėje gelbėjimo operacija po žemės drebėjimo penktadienį tęsiama jau ketvirtą dieną ir griuvėsiuose vis dar randama gyvų žmonių, todėl prie sugriuvusių namų susirinkę dingusiųjų artimieji puoselėja menkas viltis.

Meksikos federalinė policija pranešė, kad ketvirtadienį iš dviejų pastatų griuvėsių buvo ištraukti keli gyvi žmonės. Gelbėtojai šalino ar skaldė plokštes, kol rado plyšių, pro kuriuos galėjo pasiekti ir ištraukti nukentėjusiuosius. Meksiko miesto vyriausybė paskelbė, kad po antradienio vidurdienį įvykusio 7,1 balo žemės drebėjimo iš viso buvo išgelbėta 60 žmonių.

Vis dėlto laikui bėgant, gyvųjų randama vis mažiau, o žuvusiųjų skaičius Meksike ir keliose aplinkinėse valstijose pasiekė 273. 137 šių žmonių žuvo sostinėje.

Artėja laikas, kai gelbėtojus pakeis buldozeriai griuvėsiams valyti, bet pareigūnai labai stengiasi akcentuoti, kad tai vis dar gelbėjimo operacija.

Federalinio civilinės gynybos departamento direktorius Luisas Felipe Puente (Luisas Felipė Puentė) pripažino, kad ekskavatoriai ir buldozeriai pradeda valyti kai kuriuos griuvėsius, kur nebuvo rasta žmonių arba kur nestabilios nuolaužų krūvos kelia pavojų aplinkiniams pastatams.

„Neteisinga sakyti, kad griauname statinius, kur gali būti gyvųjų, – pažymėjo L.F.Puente. – Gelbėjimo operacijos tęsis, jos nesustos.“

Tie, kas matė griūvančius pastatus, sakė, kad tragedija galėjo būti daug didesnė. Kai kurie pastatai sugriuvo ne iškart, tad žmonės galėjo pabėgti, o kai kurie griuvo taip, kad liko ertmių, kuriose žmonės išgyveno.

Kitais atvejais išsigelbėjimas atrodė beveik stebuklas.

Apsaugininkas Felixas Giralis Barronas (Feliksas Chiralis Baronas) sakė, kad prasidėjus drebėjimui jis turėjo laiko nubėgti ir pasakyti žmonėms evakuotis iš jo pastato. Tada kitoje gatvės pusėje sugriuvo visas daugiabutis ir nuo jo nuslydo, bet nesprogo didelė šildymui skirtų dujų cisterna.

„250 kg dujų cisterna įstrigo gatvės medžiuose, todėl nesprogo“, – sakė jis.

Tačiau visai nestebuklingai kone žlugo viena brangiausių vilčių – kad gelbėtojai susisiekė su maža mergaite vienos mokyklos griuvėsiuose.

Blėstančios viltys

Nuo ankstyvo trečiadienio visos šalies dėmesys buvo prikaustytas prie mergaitės paieškos mokyklos griuvėsiuose sostinės pietuose. Gelbėtojai reporteriams sakė, jog mergaitė vardu Frida Sofia (Frida Sofija), esanti giliai po griuvėsiais, pajudindama pirštus parodė esanti gyva. Gelbėtojai net sakė su ja pasikalbėję.

Šis vaikas tapo vilties simboliu, bet jokie artimieji neatėjo identifikuoti mergaitės, o pareigūnai nurodė, kad mokykloje nebuvo užregistruota jokia mergaitė tokiu vardu.

Ketvirtadienį popiet karinio jūrų laivyno sekretoriaus pavaduotojas Enrique Sarmiento (Enrikė Sarmientas) paskelbė, kad nors buvo kraujo pėdsakų ir kitų ženklų, rodančių, kad po mokyklos griuvėsiais galėtų būti gyvas žmogus, visų jos vaikų likimas yra žinomas.

„Suskaičiavome su mokyklos pareigūnais ir esame tikri, kad visi vaikai (suskaičiuoti): arba, deja, žuvo, arba yra ligoninėse, arba saugūs namuose“, – sakė jis.

E.Sarmiento nurodė, kad 11 vaikų buvo išgelbėti, o 19 žuvo. Taip pat žuvo šeši suaugusieji, tarp jų – mokyklos darbuotojas, kurio lavonas buvo paimtas ketvirtadienį prieš aušrą.

„Norime pabrėžti, kad nieko nežinome apie pranešimą su mergaitės vardu ... Esame įsitikinę, kad tai nebuvo tikrovė“, – sakė jis ir nurodė, kad iš tikrųjų gelbėtojai turi tik į griuvėsius nuleistos kameros nufilmuotus vaizdus, kuriuose matyti kraujo pėdsakai, palikti turbūt šliaužusio sužeisto žmogaus. Tačiau nebuvo jokio pirštų krutinimo, jokio balso, jokio vardo.

Pasak E.Sarmiento, vienintelis šioje mokykloje dingęs žmogus yra darbuotojas. Iš griuvėsių buvo ištraukti keli žuvę žmonės ir galbūt jų pirštus galėjo pamatyti gelbėtojai.

Vėliau E.Sarmiento atsiprašė už savo kategoriškumą ir sakė, kad jei kas nors dar yra po griuvėsiais, tai gali būti arba vaikas, arba suaugusysis.

„Šiuo metu turima informacija neleidžia nustatyti, ar tai suaugusysis, ar vaikas. Kol bus bent menkiausia gyvo žmogaus tikimybė, tęsime paiešką su ta pačia energija“, – sakė jis.

Prie minimos mokyklos dirbantis savanoris gelbėtojas Alfredo Padilla (Alfredas Padilja) neteikė didelės reikšmės pranešimams, kad vaiko čia nėra.

„Buvo painiavos, – sakė jis. – Svarbu tai, kad yra gyvybės ženklų ir mes dėl to dirbame.“

Tad viltis rusena toliau.

„Taip neteisinga“

Tuo tarpu prie sugriuvusio biurų pastaro madingame Roma Nortės rajone išgelbėtųjų sąrašas buvo iškabintas tarp dviejų medžių. Dingusių žmonių artimieji lygino jį su savo pačių sąrašu, kuriame yra daugiau kaip du tuzinai vardų.

Marios del Carmen Fernandez (Marijos del Karmen Fernandes) 27 metų sūnėnas Ivanas Colinas Fernandezas (Ivanas Kolinas Fernandesas) tame septynių aukštų pastate, kuris visiškai sugriuvo ir griūdamas nugriovė dalį kaimyninio pastato, dirbo buhalteriu.

Pasak jos, šeima paskutinį kartą atnaujintą informaciją gavo vėlai trečiadienį, kai pareigūnai paskelbė manantys, kad po griuvėsiais gali būti maždaug 14 gyvų žmonių. Nuo drebėjimo iš šio pastato griuvėsių buvo išgelbėti trys žmonės.

„Jie turėtų nuolat mus informuoti, nes man atrodo, kad labiausiai mus žudo nieko nežinojimas“, – sakė M.del C.Fernandez, kurios sesuo – dingusio vyro motina – verkė.

Komentuodama gandus, kad pareigūnai ketina atsiųsti sunkiąją techniką, kuri dirbdama galėtų pražudyti po griuvėsiais esančius gyvus žmones, M.del C.Fernandez sakė: „Mums tai atrodo neteisinga, nes viduje vis dar yra gyvų žmonių ir taip negerai.“

„Manau, kad jie turėtų palaukti, kol bus ištrauktas paskutinis“, – pridūrė ji.

Meksikas, rugsėjo 22 d. (AP-BNS)

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode