Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemont'as (Karlesas Pudžemonas) sekmadienį pareiškė, kad jo regionas „laimėjo teisę tapti nepriklausoma valstybe“.

Užsidarius balsavietėms po referendumo dėl šio Ispanijos šiaurės rytinio regiono suverenumo C.Puigdemontas sakė televizijai, kad „šiandien Ispanijos valstybė įrašė dar vieną gėdingą puslapį savo istorijoje su Katalonija“.

Ispanijos riaušių policija įsiveržė į daugelį balsavimo apylinkių Katalonijoje, mėgindama sustabdyti plebiscitą dėl nepriklausomybės. Daug kur kilo susirėmimų, per kuriuos secesijos šalininkai buvo mušami ir spardomi.

Ispanijos aukščiausioji teismo institucija paskelbė šį balsavimą įšaldanti, bet regiono valdžia vis tiek jį surengė. Kaip pranešama, per susirėmimus nukentėjo 844 žmonės ir 33 pareigūnai.

C.Puigdemont'as sakė: „Tiesiogiai kreipsiuosi į Europos Sąjungą“, kad būtų ištirti Ispanijos vyriausybės įvykdyti numanomi žmogaus teisių pažeidimai.

Barselona, Ispanija, spalio 2 d. (AP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode