Šių metų Nobelio premija už pasiekimus medicinos ir fiziologijos srityje atiteko amerikiečiams Jeffrey C. Hallui (Džefriui S.Holui), Michaelui Rosbashui (Maiklui Rosbašui) ir Michaelui W.Youngui (Maiklui V.Jangui) „už cirkadinius ritmus kontroliuojančių molekulinių mechanizmų atradimą“, pirmadienį paskelbė Nobelio komitetas Stokholme veikiančiame Karolinskos institute.

„Jų atradimai paaiškina, kaip augalų, gyvūnų ir žmonių biologiniai ritmai prisitaiko taip, kad jie sinchronizuotųsi su Žemės sukimusi“, – sakoma Nobelio komiteto pranešime.

72 metų J.C.Hallas, 73 metų M.Rosbashas ir 68 metų M.W Youngas „sugebėjo pažvelgti į mūsų biologinio laikrodžio vidų ir išsiaiškinti jo vidinį mechanizmą“, pridūrė komitetas.

Genetinis laikrodis

Daug metų buvo žinoma, kad gyvi organizmai, įskaitant žmones, pasižymi vidiniais biologiniais laikrodžiais, leidžiančiais numatyti reguliarius paros ritmus ir prie jų prisitaikyti, tačiau buvo neaišku, kaip veikia šis mechanizmas.

1984 metais J.C.Hallas ir M.Rosbashas, dirbę Bostone, Masačusetso valstijoje, įsikūrusiame Brandeiso (Brendeiso) universitete, ir M.W.Youngas, dirbęs Rockefellerio (Rokfelerio) universitete Niujorke, sugebėjo nustatyti cirkadinius ritmus lemiantį geną vaisinių muselių (drozofilų) organizme.

J.C.Hallas ir M.Rosbashas nustatė, kad šis genas koduoja baltymą PER, kuris organizme kaupiasi naktį, o dieną suyra. Šio baltymo koncentracija svyruoja pagal 24 valandų ciklą ir yra sinchronizuota su cirkadiniu ritmu.

Dabar yra žinoma, kad visų daugialąsčių organizmų, tarp jų žmonių, fiziologiniai paros ritmai reguliuojami panašaus mechanizmo.

Biologinis laikrodis reguliuoja daugelį mūsų genų ir fiziologinių procesų, priklausomai nuo paros meto.

Po šių trijų laureatų atradimų cirkadinių ritmų biologijos tyrimai virto didele ir itin dinamiška tyrimų sritimi, kurios rezultatai lemia žmonių sveikatą ir gerovę.

Tradiciškai Nobelio premija šiems mokslininkams bus oficialiai įteikta per Stokholme vyksiančią iškilmingą ceremoniją gruodžio 10 dieną, minint jos steigėjo Alfredo Nobelio mirties 1896 metais sukaktį.

Praeitų metų premija buvo paskirta Japonijos mokslininkui Yoshinori Ohsumi (Jošinoriui Osumiui) už ląstelių autofagijos mechanizmų atradimą.

Stokholmas, spalio 2 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode