Australijos antrajame iš didžiųjų miestų, Melburne, ketvirtadienį, automobiliui įsirėžus į būrį pėsčiųjų, sužeista 19 žmonių, ir nors laikomas „tyčiniu aktu“ šis incidentas su terorizmu nesiejamas, pranešė policija.

Pasak liudininkų, automobiliui įsirėžus į minią, žmonės buvo išsviesti į orą. Visiškai nestabdomas automobilis „tiesiog visus skynė“. Incidentas įvyko judrioje gatvėje Melburno centre.

Viktorijos valstijos policija nurodė, kad 32 metų vairuotojas, afganistaniečių kilmės australas, pareigūnams buvo žinomas dėl eismo taisyklių pažeidimų ir „nedidelių nusižengimų“. Be to, jis turi psichinių problemų.

Automobilis „tyčia“ važiavo per tą sankryžą ir įsirėžė į „daugybę“ pėsčiųjų, žurnalistams Melburne sakė vyriausiojo komisaro pareigas einantis Shane'as Pattonas (Šeinas Petonas).

Tas vairuotojas „vartojo narkotikus ir turi psichinės sveikatos problemų... Šįkart neturime jokių įrodymų ar žvalgybinės informacijos, kuri rodytų ryšį su terorizmu“ arba ekstremizmu, sakė jis.

Į pėsčiuosius įsirėžęs vyriškis buvo suimtas po grumtynių su ne tarnybos metu įvykio vietoje buvusiu policininku.

Tyrėjai laukia galimybės apklausti tą vairuotoją, kuris šiuo metu yra ligoninėje, saugomas policijos.

Viktorijos valstijos premjeras Danielis Andrewsas (Danielis Endriusas) pavadino šį incidentą „bjauriu, tyčiniu, niekingu aktu“. Per šią nelaimę sužeista 19 žmonių, keturių iš jų būklė yra kritinė.

„Bum, bum“

Socialiniame tinkle „Twitter“ policija kreipėsi į visuomenę, prašydama pasidalyti nuotraukomis iš incidento vietos, nes jos gali būti naudingos tyrimui.

Viena įvykio liudininkė, vardu Sue (Sju), sakė vietos radijui 3AW išgirdusi klyksmus ir tuomet pamačiusi „į visas puses lakstančius žmones“.

„Girdėjom triukšmą... Pažvelgę kairėn pamatėm baltą automobilį – jis tiesiog visus skinte skynė“, – pasakojo moteris.

„Žmonės lakstė į visas puses. Girdėjome – bum, bum. Visur aplink buvo bėgantys žmonės“, – pridūrė ji.

Kitas liudininkas, prisistatęs Johnu (Džonu), „ABC Radio Melbourne“ sakė matęs „dideliu greičiu atlekiantį visureigį“.

„Tikrai išgirdau tik susidūrimą su žmonėmis, nešinais krepšius, stumiančius regis pirkinių vežimėlius; tikiuosi, tai nebuvo vaikų vežimėliai“, – pridūrė jis.

„Tikrai niekada nemačiau nieko panašaus, ir negalėjau liautis drebėjęs“, – pasakojo liudininkas.

Ta sankryža yra viena judriausių Melburne, nacionaliniam transliuotojui sakė vienos krautuvės savininkas. Nelaimė įvyko, kai ten buvo daug žmonių, išėjusių apsipirkti prieš Kalėdas ir atostogaujančių moksleivių.

Automobilių atakos

Sausį Melburne įvyko panašus incidentas: automobilis įsirėžė į pėsčiuosius šio didmiesčio širdyje esančiame judriausiame parduotuvių rajone ir mirtinai sužalojo šešis žmones.

To automobilio vairuotojas, kaip įtariama, anksčiau peiliu dūrė savo broliui ir buvo persekiojamas policijos. Šio vyro byla tebėra nagrinėjama teismo.

Kanbera vis labiau nerimauja dėl vietinio ekstremizmo; pareigūnai nurodo, kad per pastaruosius kelerius metus Australijoje sutrukdyta 13 teroro atakų.

Australijos vyriausybė rugpjūtį paskelbė strategiją, kuria siekiama užkirsti kelią automobilių atakoms judriose viešose vietose.

Toje strategijoje minimos atgrasantį poveikį turinčios priemonės – tvorelės ar stebėjimo kameros, medžiai bei stulpeliai, neleidžiantys automobiliams pravažiuoti.

Melburne taip pat diegiama sirenų sistema ir daugiau stebėjimo kamerų. Šios priemonės turėtų perspėti žmones apie galimas teroro atakas ir kitus baisius pavojus.

D. Andrewsas sakė, kad ketvirtadienio incidentas bus tiriamas. Taip pat bus aiškinamasi, ar reikia kokių nors pokyčių Melburno saugumo sistemoje.

Kelias artimiausias dienas miesto gatvėse patruliuos šimtai policininkų, pridūrė Viktorijos valstijos premjeras.

Ketvirtadienio išpuolis papildė virtinę neseniai buvusių panašių atakų, kai užpuolikai į žmones nukreipdavo automobilius. Tokių incidentų buvo Londone, Berlyne, Niujorke, Stokholme, Barselonoje ir Prancūzijos pietiniame Nicos mieste.

Kruviniausias iš jų buvo išpuolis Nicoje, liepos 14-ąją, Prancūzijai minint Bastilijos paėmimo dieną. Tąsyk vyras rėžėsi sunkvežimiu į pajūrio krantinėje fejerverkų pasižiūrėti susirinkusią minią ir nužudė 86 žmones.

Melburnas, Australija, gruodžio 21 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode