Diplomatinių santykių su Lietuva ir kitomis Baltijos valstybėmis atkūrimo 25 metų sukakties proga Berlyne gegužės 23 dieną podiumo diskusijai renkasi žymūs tų įvykių dalyviai ir Vokietijos vyriausybės atstovai, atidaroma partizaniniam karui Lietuvoje skirta paroda.

Podiumo diskusijoje kalbės pirmasis Nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis, buvę Danijos ir Islandijos užsienio reikalų ministrai Uffe Ellemannas-Jensenas ir Jónas Baldvinas Hannibalssonas, Europos Parlamento narė, buvusi Latvijos „Liaudies fronto“ pirmininko pavaduotoja Sandra Kalnietė, Europos Parlamento narė iš Estijos Marju Lauristin ir buvusio Vokietijos užsienio reikalų ministro Hanso-Dietricho Genscherio bendražygis Ernstas-Jörgas von Studnitzas. 

Sveikinimo kalbą sakys Vokietijos Federalinės kanceliarijos vadovas ir ministras ypatingiems klausimams Bundestago narys Peteris Altmaieris. Vakaro svečius taip pat pasveikins paskutinis Vokietijos Demokratinės Respublikos užsienio reikalų ministras  Markusas Meckelis ir Vokietijos užsienio reikalų ministerijos Europos direktorato vadovas Martinas Kotthausas.

Podiumo diskusiją moderuos Joachimas Tauberis, Šiaurės Rytų Europos instituto prie Hamburgo universiteto direktorius, Vokietijos ir Lietuvos forumo pirmininkas.

Renginio metu Šiaurės valstybių ambasadų Berlyne patalpose bus eksponuojama partizaniniam karui Lietuvoje skirta paroda „Karas po karo: ginkluotas antisovietinis pasipriešinimas Lietuvoje 1944–1953“.

Baltijos valstybėms skirtą renginį kartu organizuoja Lietuvos, Estijos, Latvijos, Danijos ir Islandijos ambasados Berlyne.

Lietuvą ir kitas Baltijos valstybes jų kovoje už nepriklausomybę ypač parėmė Islandija ir Danija. Islandijos parlamentas 1991 m. vasario 11 d. pripažino Lietuvos nepriklausomybę, o Danijos ir Lietuvos užsienio  reikalų ministrų 1991 m. vasario 28 d. protokole numatyta atkurti diplomatinius santykius.

Vokietija niekada nepripažino Lietuvos okupacijos ir buvo viena iš pirmųjų valstybių, atkūrusių diplomatinius santykius su Baltijos valstybėmis 1991 m. rugsėjo 28 d. Prie to svariai prisidėjo 2016 m. kovo mėnesį miręs Vokietijos suvienijimo architektas užsienio reikalų ministras Hansas-Dietrichas Genscheris.

URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode