Plungės miesto gatvių, šaligatvių ir pėsčiųjų takų valymas ir priežiūra žiemą

Plungės mieste yra virš 80 kilometrų gatvių (bendras plotas – virš 450 tūkst. kv. m). Pagal automobilių intensyvumą išskirtos dvi gatvių grupės valyti nuo sniego žiemos sezono metu.

Pirmai grupei priskirtos visos pagrindinės gatvės, kuriose automobilių eismas intensyviausias. Reikalui esant šios gatvės yra valomos nuo sniego ir rytais barstomos druskos tirpalu.

Sniego valymo darbai šiose gatvėse pradedami 4 valandą ryto, užbaigiami iki 7 valandos. Jei sninga dieną, valymo ir barstymo darbai atliekami vakarais po 18 valandos, sumažėjus gatvėse automobilių. Dienos metu dėl intensyvaus transporto judėjimo valymo ir barstymo darbų nėra galimybės atlikti. Pirmos grupės gatvės sudaro apie 38 km.

Antrą gatvių grupę sudaro likusios miesto gatvės, kuriose eismo intensyvumas nėra didelis. Šios gatvės valomos esant dideliam sniego kiekiui, pabaigus valymo darbus pirmoje gatvių grupėje. Dažniausiai šie darbai pradedami 9 valandą ryto, stengiamasi užbaigti iki darbo dienos pabaigos. Esant būtinumui antros grupės gatvės barstomos smėlio-druskos mišiniu. Antros grupės gatvės sudaro apie 45 km.

Taip pat mieste nuolat valomi, o pagrindinėse gatvėse – ir barstomi druska, šaligatviai ir pėsčiųjų takai. Jų bendras plotas yra virš 71 tūkstančių kvadratinių metrų, bendras ilgis apie 36 km. Šaligatviai ir pėsčiųjų takai valomi tik pagrindinėse žmonių vaikščiojimo vietose, darbai prasideda ryte ir baigiami iki 7 valandos. Intensyviai sningant darbai vykdomi ir dieną.

Taip pat mieste valomos automobilių stovėjimo aikštelės, kurių bendras plotas – virš 20 tūkst. kv. m.

Kitų teritorijų, įvažiavimų, šaligatvių ir pėsčiųjų takų valyti ir prižiūrėti žiemos sezono metu miesto seniūnija neturi nei techninių, nei finansinių galimybių. Labiausiai pagalbos reikia tada, kai krenta gausus sniegas, o žiemos tarnybai visur suspėti vienu metu neįmanoma.

Plungės miesto seniūnija prašo bendrijų, įstaigų ir organizacijų, švietimo įstaigų ieškoti galimybių sudaryti sutartis su turinčiais technikos ir galinčiais teritorijas nuo sniego valyti privačiais asmenimis ar organizacijomis, ir taip spręsti savų teritorijų ir prieigų valymą žiemos metu.

Jei žiema snieginga, mieste sniego susikaupia daug, todėl kai kuriose vietose, kur sustumtas sniegas trukdo automobiliams judėti, gali būti išvežamas arba sustumdomas į dideles krūvas viešosiose erdvėse. Tai miesto nepuošia, bet kartais tenka aukoti kažkiek grožio vardan saugumo ir patogumo. Šie vykdomi darbai taip pat sukelia nepatogumų gyventojams, ypač važiuotiesiems, nes vykdant darbus tenka uždaryti gatvėse transporto judėjimą, nors šiuo darbus stengiamasi vykdyti nakties metu.

Sniego vežimas iš miesto yra brangiai kainuojantis darbas, todėl tam organizuojamos talkos, kad Savivaldybės biudžetui kainuotų kuo mažiau. Miesto seniūnija kreipiasi į organizacijas, turinčias techninių galimybių sniegui nustumti, dėkoja atsiliepusiems ir dalyvavusiems tokiose talkose.  Panašaus bendradarbiavimo tikimasi ir ateityje, nes po miestą patogiai vaikščioti ir važinėti norime visi.

Esant poreikiui Plungės miesto seniūnija kartu su žiemos tarnyba gali vykdyti keletą papildomų priemonių eismo sąlygoms gerinti. Tikimasi gyventojų supratimo.

Pirma, daugėjant sniego Plungės mieste kai kuriose vietose gali būti pakeistas automobilių statymo būdas: kelio ženklas Nr. 835 pakeistas į 830 (kai automobilis statomas ne statmenai, bet lygiagrečiai važiavimo krypčiai gatvėje).  Numatytos tokios vietos: Vytauto gatvėje prie VMI, Dariaus ir Girėno gatvėje prie Plungės kultūros centro, J. Tumo-Vaižganto gatvėje prie prekybos centro MAXIMA ir kt.

Antra, gali būti statomi ir kiti papildomi kelio ženklai, kurie padėtų sureguliuoti eismo saugumą. Kelio ženklas Nr. 332 „Sustoti draudžiama“ būtų statomas Telšių, Minijos gatvėse ir kitose miesto vietose, paliekant galimybę automobilius statyti tik vienoje gatvės pusėje.

Taip pat rašoma gyventojų sniego iš kiemų ar valdų nemesti į nuvalytą gatvę.

Plungės miesto seniūnija taip pat prašo gyventojų nepalikti automobilių nakčiai stovėti pagrindinėse gatvėse. Jei automobilis bus paliktas ilgesniam laikui, savininkas bus įspėtas, o nereaguojant ir nepatraukus automobilio sprendžiamas klausimas apie transporto priemonės nuvilkimą.

Smarkiau sningant, žiemos tarnybai labiau susitelkus dirbti miesto centre, ne visada spėjama pasiekti miesto pakraščius. Seniūnija atsiprašo gyventojų dėl pasitaikančių nesklandumų, tačiau  žiema – toks gamtos kūrinys, kuris sukelia ne tik džiaugsmo, bet ir nepatogumų, o sniegas paprastai krenta nesuderinęs grafiko. Būkime tolerantiškesni ir supratingesni vieni kitiems bei žiemos tarnybai, kuri dėl įtempto darbo ne visur ir visada suspėja.

Plungės miesto seniūnijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode