Žemdirbiams pristatyti aktualūs klausimai

Gegužės 5 d. Kelmės seniūnijos salėje vyko tradicinis žemdirbių susirinkimas. Jame dalyvavo VšĮ „Ekoagros“ centrinės buveinės atstovas Remigijus Stanislovas Gerulis, Telšių filialo atstovai Rimvydas Jonauskas ir Rasa Šeputienė. Tokio pobūdžio susirinkimai įvyko tik šešiolikoje rajonų.

Rimvydas Jonauskas skaitė pranešimą „Sertifikavimo aktualijos ir naujovės 2017 m.“. Pranešėjas ekologinių ūkių savininkus supažindino su 2017 m. kovo 27 d. ekologinio žemės ūkio taisyklių pakeitimais. Pagal taisykles pareiškėjai užpildytą paramos už žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus bei gyvulius paraišką turi pateikti iki birželio 6 d. Sertifikuojantys ekologinę gamybą, naudodamiesi Žemės ūkio ministerijos informacine sistema (ŽŪMIS) arba raštu kasmet pagal sertifikavimo įstaigos nustatytą formą turi pateikti informaciją sertifikavimo įstaigai einamaisiais metais iki sausio 15 d. apie visą praėjusiais metais ekologinės gamybos būdu užaugintą / pagamintą ir rinkai patiektą produkciją, nurodyti produkto rūšį, pavadinimą, kiekį ir turimos produkcijos likučius.

Tręšiantieji sertifikuojamus laukus tirštuoju mėšlu, pusiau skystuoju mėšlu, skystuoju mėšlu arba srutomis privalo rengti tręšimo planą pagal „Mėšlo ir srutų tvarkymo“ aplinkosaugos reikalavimų aprašo reikalavimus bei jo laikytis. Sėklas ekologiniame ūkyje atnaujinti reikia ne rečiau kaip vieną kartą per penkerius metus. Reikalavimas bus pradėtas vertinti  nuo 2018 m. Pareiškėjams, kurie skolingi VšĮ „Ekoagros“ už 2016 metais atliktus sertifikavimo darbus, 2017 metais nebus išduodamas patvirtinamasis dokumentas ir/ar nutarimo išrašas.

Remigijus Stanislovas Gerulis supažindino su nacionaline žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistema, kuri pakeitė Lietuvoje nuo 2007 m. įteisintą nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemą. Pagal šią sistemą gaminami produktai, kurių kokybė pranoksta Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų nustatytus šių produktų saugos, gyvūnų ir augalų sveikatos, gyvūnų gerovės ar aplinkosaugos reikalavimus ir kurie dėl tam tikrų ūkininkavimo ar gamybos būdų naudojimo pasižymi ypatingomis savybėmis. Gamybos ir perdirbimo procesas išsiskiria natūralumu, maistingumu bei aplinkos tausojimo aspektais. Didžiausia parama vienai valdai – 2 895 Eur.

Skyriaus vedėja Joana Miliauskienė paragino žemdirbius deklaruoti pasėlius, nes, palyginus su praėjusiais metais, šiemet priimta tik dešimtadalis deklaracijų.

Kelmės rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode