Kitoks kelionių dienoraštis

Šiais laikais žmonės renka ir kolekcionuoja pačius įvairiausius dalykus ir tai nieko nebestebina. Skirtumas tas, kad vieni surinktas įdomybes laiko bei jomis mėgaujasi savo namuose, o kiti pristato viešai.

 

Magnetukų kolekcija
Nuo gegužės 9-osios, Europos dienos, Viešosios bibliotekos antrajame aukšte esančiose ekspozicinėse vitrinose eksponuojama šios įstaigos direktorės Alinos Bernotienės magnetukų kolekcijos paroda „Iš kelionių po Europą“. Joje eksponuojama daugiau kaip 200 suvenyrinių magnetukų iš 33 Europos šalių. Tai jau trečioji artėjančiam bibliotekos 95-mečiui skirta paroda iš bibliotekininkų asmeninių kolekcijų.
Laikraščiui „Būdas žemaičių“ A. Bernotienė papasakojo, kad pirmasis magnetukas parkeliavo kartu iš Paryžiaus dar 2000 metais. Vėliau aštuonerius metus į namus atkeliaudavo po keletą magnetukų per metus. Jie, kaip ir daugumos pasaulio žmonių namuose, nutūpdavo ant šaldytuvo. Kaip prisiminimas iš kelionės, kaip įvykio užfiksavimas. 2008 metais, pradėjus „kemperisto karjerą“, magnetukų pradėjo labai sparčiai daugėti ir ant šaldytuvo tiesiog nebetilpo. Teko pasidaryti stendus, ant kurių dabar kabinami parsivežti tokie suvenyrai. Du stendai yra savų kelionių prisiminimai, o vienas – draugų parvežti magnetukai. Šiuo metu A. Bernotienės šeima turi apie 300 magnetukų. Kadangi keliaujama kemperiu, tai ir didžioji dauguma magnetukų yra iš Europos.

Panašu į kelionių dienoraštį
Pašnekovė taip pat sakė: „Keliaudami po pasaulį, kiekvienoje kelionėje rašome ir savą informacinį dienoraštį: kur, kiek žmonių ir kiek kilometrų nuvažiavome, kur sustojome ir pan. Magnetukų kolekcija mums yra kaip vizualus prisiminimų dienoraštis, ir, jeigu iš pradžių buvo svarbu parsivežti bet kokį magnetuką iš aplankyto miesto, tai dabar jau daromės išrankūs ir stengiamės rasti įdomesnės formos ir labiau tą miestą atspindintį magnetuką, todėl pirmiausia apžiūrime miestą ir tik tada perkame magnetuką su tais objektais, kurie mums paliko didžiausią įspūdį.
Kaip ir minėjau, viena kolekcijos dalis yra draugų parvežti magnetukai. Jų per 70. Bičiuliai jau žino mūsų šeimos pomėgį, todėl iš kelionių visada grįžta su lauktuvėmis.“

Nutinka įdomių dalykų
Pasak parodos autorės, prieš keletą metų lankėsi Italijoje, Modenos mieste. Apžiūrėjo labai savitą miestą, prisiragavo Modenos balzaminio acto (tai vertingiausia maistinio acto rūšis, laikoma delikatesu ir vertinama gurmanų) ir pradėjo ieškoti, kur įsigyti magnetuką.


„Deja, visos parduotuvės ir kioskai buvo uždaryti – itališka siesta. Porą valandų praklaidžiojome beieškodami nors vienos atidarytos parduotuvėlės – deja. Kadangi nebeturėjome laiko laukti, kol vėl atsidarys parduotuvės, nes buvo suplanuotas tolimesnis maršrutas, likome be Modenos magnetuko. Galime pasiguosti tik tuo, kad turime tikro naminio Modenos balzaminio acto, kuriuo mus aprūpina draugai iš Italijos. Beje, šiuo metu Modenos magnetuką jau turime, jį mums parvežė pagal užsakymą“, – baigė pasakojimą A. Bernotienė.

Paroda bibliotekoje veiks iki birželio 15 d.

Vytas ALEKNAVIČIUS
Autoriaus nuotraukos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode