Politikei – nepaliaujamas etikos sargų „dėmesys“

Mažeikių rajono savivaldybės tarybos Etikos komisija jau kurį laiką „dėmesio“ nestokoja Tarybos narei, Antikorupcijos komisijos pirmininkei Linai Rimkienei. Pastaroji kolegoms ir tarnautojams nusikalsta savo netaktiškos nuomonės paviešinimu žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose.

„Auklėjo“ ir pernai

Skundai Etikos komisiją dėl opozicijos lyderės L. Rimkienės nesiliauja plaukti jau nuo 2016 m. vasario 4 d. Tąkart mero pavaduotoja Sigutė Bernotienė kolegę apskundė dėl jos adresu pasakytos frazės „tobula biurokratė“, o gruodžio 13 d. vicemerė antruoju prašymu kreipėsi į Etikos komisiją dėl L. Rimkienės FB paskyroje pasirodžiusios jos atžvilgiu kritikos ir įžeidžiančių epitetų.

Etikos komisija prieš pat Naujuosius įpareigojo L. Rimkienę atsiprašyti S. Bernotienės viešai. Tuoj po tuometinio komisijos posėdžio savo FB paskyroje L. Rimkienė „atsiprašė“ sarkazmu.

Kultūra ir kebabai

Gegužės 18-ąją Etikos komisija posėdžiavo ilgai. Net keturi skundai gauti dėl Antikorupcijos pirmininkės L. Rimkienės elgesio. Į komisiją balandžio pradžioje raštu kreipėsi Savivaldybės kultūros centro direktorius Raimundas Radavičius. Viename rajono laikraštyje balandžio 23 d. publikuotų L. Rimkienės straipsnių kultūra, dainininkas Vytautas Šiškauskas bei „Domino“ teatras prilyginami greitam maistui – kebabams. Pasak direktoriaus, nepagarbiai atsiliepiama apie Kultūros centrą, Lietuvos atlikėjus, kurie gali neatvykti, o pablogėjus kultūros centrų ir atlikėjų darbo santykiams gali būti padidintos bilietų į koncertus kainos, atsisakoma nuolaidų...

R. Radavičius Etikos komisijos prašė nustatyti, ar autorė straispnyje dėl išsakytos nuomonės nepažeidė savo, kaip Tarybos narės ir opozicijos lyderės, darbo drausmės, ar neįžeidžia smulkiųjų verslininkų, kurie prekiauja kebabais. Etikos komisija apsribojo svarstymu.

Trečias vicemerės skundas

L. Rimkienė kitame, kovo 30 d., laikraščio numeryje, straipsnyje „Depolitizuojame VRK? O Mažeikiuose siautėja nuteista, bendrapartiečių dangstoma direktorė! Teigia, jog nuteista „Vyturio“ pradinės mokyklos direktorė Rasa Uščinienė yra partijos Tvarka ir teisingumas statytinė, jos narė, Seimo narys, partietis Kęstutis Bartkevičius yra jos bičiulis ir „stogas“. Ši etiketė klijuojama taip pat partiečiams Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojui Sauliui Šiuriui bei vicemerei S. Bernotienei. Pastarieji dėl, jų teigimu, tiesos neatitinkančių faktų, galimo šmeižto ir atskleistų kitų netinkamų L. Rimkienės veiksmų, atskirais skundais kreipėsi į Etikos komisiją. „Lina Rimkienė, rašydama apie Rasos Uščinienės teistumą, remiasi tik Šiaulių apygardos teismo 2013 m. gegužės 31 d. nuosprendžiu, tačiau nenurodo Mažeikių rajono apylinkės teismo 2015 m. spalio 28 d. nutarties, kuria teistumas panaikintas“, – rašoma S. Bernotienės skunde. Jame teigiama, kad L. Rimkienė, rašydama apie R. Uščinienės „stogą“, pamini S. Bernotienę, tačiau nenurodo jokių jos „stogdengystei“ prilyginamų veiksmų, o tik tai, kad priklauso vienai partijai, tačiau duomenys neteisingi: „Rasa Uščinienė, prasidėjus teisminėms procedūroms, savo prašymu 2013 m. gegužės 23 d. suspendavo narystę Tvarkos ir teisingumo partijoje ir iki šiol nėra jokios partijos narė.“

S. Bernotienė skunde teigia, jog „straipsnyje, kuriuo siekiama pažeminti asmens garbę ir orumą, publikuojama fotografija be joje esančių asmenų sutikimo.“ Analogiškai teigiama ir S. Šiurio skunde.

L. Rimkienė atsakydama į kaltinimus tvirtino, jog apie narystę partijoje teigia oficialus Vikipedijos puslapis. „Stogo“ reikšmę pacitavo kaip užnugarį, apsaugą, priedangą ir pabrėžė, jog publikacijose išsakė tik savo subjektyvią nuomonę ne kaip apie asmenis, o kaip apie valdžios atstovus.

Komisijos pirmininkas patvirtino, jog R. Uščinienės narystė partijoje sustabdyta, o, pasak jo, Vikipedija nėra teisinis pagrindas, kuriuo būtų galima remtis, ir pasiūlė tikėti partijos valdybos teigimu, nes kitu atveju galima išsiaiškinti tik per teismą.

Abu pareiškėjai pageidavo L. Rimkienės atsiprašymo, bet ši nesutiko net ir dėl faktinės klaidos apie S. Šiurio gaunamą atlyginimą: „Pamanyk čia, suklydau keliais šimtais...“

Beveik metai

Dar pernai L. Rimkienę Etikos komisijai buvo apskundusi Mažeikių Sodų pagrindinės mokyklos direktorė Birutė Liutkuvienė dėl galimo Konstitucijos, Valstybės politiko elgesio kodekso įstatymų ir kitų teisės aktų reikalavimų pažeidimų, tačiau dėl jos pačios nedalyvavimo Etikos komisijos posėdžiuose sprendimas nepriimtas.

Praėjusių metų balandį Mažeikių rajono savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisija pradėjo nagrinėti Mažeikių Sodų pagrindinės mokyklos mokytojo Vlado Šulco pranešimą dėl galimai be sutarčių nuomojamos mokyklos sporto salės. Sudaryta darbo grupė, kuri tyrė, ar mokykloje nėra korupcijos apraiškų. Išvados ir pasiūlymai pateikti merui. Vėliau B. Liutkuvienė Tarybos sprendimu atleista iš darbo. Sodų mokyklos direktorė su kaltinimais nesutiko, įžvelgė pažeidimų darbo grupės veikloje ir kreipėsi į teismą.  

„Jūsų laikraštyje Mažeikių rajono savivaldybės Tarybos narė, Antikorupcijos komisijos pirmininkė Lina Rimkienė Mažeikių rajono savivaldybės tarybos vardu paviešina informaciją apie mano padarytus pažeidimus, juos netgi įvardijant nusikalstamomis veikomis, kurie susiję su mano atleidimu iš darbo, tiek su mano tariamu patraukimu baudžiamojon atsakomybėn už nusikalstamas veikas ir pan., – „Būdui žemaičių“ prieš Etikos komisijos posėdį rašė B. Liutkuvienė. – Šiuo metu vyksta teismo procesas dėl atleidimo iš darbo teisėtumo su atsakovu – Mažeikių rajono savivaldybe. Kol teismas neįrodė mano kaltės, tol galioja nekaltumo prezumpcija.“ Ketvirtadienį B. Liutkuvienei dėl ligos nedalyvavus komisijos posėdyje, klausimo svarstymas vėl atidėtas.

Birutė ŠNEIDERAITIENĖ

     

                                          

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode