Paminėjo Reformacijos jubiliejų

      Penktadienį, minint Reformacijos 500 metų jubiliejų, surengta konferencija, kurios metu aplankyta Mažeikių evangelikų liuteronų bažnyčia, išklausyti pranešimai Reformacijos tema.

Apsilankė bažnyčioje

      Konferencija prasidėjo Mažeikių evangelikų liuteronų bažnyčioje, kur maloniai dalyvius priėmė ir apie bažnyčią papasakojo kun. Saulius Varanavičius. Pasak jo, Mažeikiuose evangelikų liuteronų parapijoje negausi bendruomenė, bet joje žmonės labai artimi vienas kitam: „Mes ateiname čia ne tik melstis, ne tik išpažinti savo tikėjimą, ne tik paklausyti Dievo žodžio, bet ir pabendrauti vienas su kitu, pabūti artimame, šeimos rate. Tai mažos parapijos privilegija.“

      Kunigo teigimu, bažnyčia pastatyta 1906 m., nors kai kur rašoma, kad 1905 m. Buvo gausiai lankoma. Bažnyčia sudeginta karo pabaigoje. Atstatyta tokia, kokia yra dabar, tačiau joje iki pat nepriklausomybės atkūrimo buvo gaisrinė. Parapija atkurta 1995 m.

      Mažeikių evangelikų liuteronų parapijos pirmininkė Lidija Svobutienė dėkojo susirinkusiesiems, o Viešojoje bibliotekoje konferencijos dalyviams papasakojo parapijos istoriją ir apie jos šiandieną.

Skaitė paskaitas

      Viešojoje bibliotekoje habil. Dr. Darius Petkūnas skaitė paskaitą apie Reformacijos raidą Lietuvos Didžiojoje kunigaikštystėje ir Prūsijoje, atkreipė dėmesį į panašumus ir skirtumus, nuo ko ir dėl kokių priežasčių atsirado Reformacija ir pan.

      Dr. Dalia Kiseliūtė papasakojo apie Mažosios Lietuvos giesmynus, giesmių autorius, atskleidė lietuvių kalbos vertę giesmynuose. Pasak jos, svarbiausia, kad giesmės buvo giedamos gimtąja kalba ir būtent to buvo siekiama.

      Apie K. Donelaičio reikšmę, to laikotarpio politinius ir dvasinius pasikeitimus kalbėjo dr. Arūnas Baublys.

      Konferencijos organizatorė, Mažeikių rajono savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė paminklosaugai Rūta Končiutė-Mačiulienė pabaigoje apžvelgė Reformacijos pėdsakus Mažeikių rajone, kurių galima rasti iš Mažeikių keliaujant per Griežę, Pikelius, Ritinę, Renavą, Dūmaičius, Sedą, Pievėnus, Stočkus, Viekšnius, Palnosus, Laižuvą, Krakius.

Gajutė Abelkienė

Autorės nuotrauka

     

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode