Apleistų pastatų savininkams – didesnis mokestis

Šiandien vykstančiame Mažeikių rajono savivaldybės tarybos posėdyje, be kitų klausimų, svarstomas klausimas dėl nekilnojamojo turto objektų, kurie naudojami ne pagal paskirtį, yra neprižiūrimi arba apleisti ir jiems gali būti taikomas iki 3 procentų mokesčio tarifas, sąrašo pakeitimo. Kai kuriems pastatų savininkams pateikus informaciją, jog jie pradėjo tvarkyti jiems priklausantį nekilnojamąjį turtą, pastarieji buvo išbraukti iš didesniu tarifu apmokestinamų pastatų savininkų sąrašo.

Patikslintas sąrašas

Kaip teigė Mažeikių rajono savivaldybės Statybos ir remonto skyriaus vedėjas Kęstutis Šimkūnas, vasario 24 d. Mažeikių rajono savivaldybės taryba patvirtino sąrašą, į kurį buvo įtraukti apleisti, neprižiūrimi statiniai. Per 10 dienų visiems savininkams buvo išsiųsti pranešimai, kad jų pastatai įtraukti į tą sąrašą, su teise pasiaiškinti.

„Gavome iš šešių savininkų pranešimus, kad jie nesutinka būti įtraukti į šitą sąrašą. Darbo grupė išnagrinėjo visus jų pranešimus, dokumentus ir buvo išbraukti trijų savininkų penki pastatai. Viena pretenzija atmesta. Du pastatai – paskirties keitimas, vienas pastatas parduotas ir jis šešiems mėnesiams turi būti išbrauktas iš sąrašo. Tai buvusio Statybos tresto valgykla ir biblioteka, Sedoje parduotas buitinio gyventojų aptarnavimo kombinato pastatas, tvarkosi Viekšniuose, Tilto g. 19. Daubiškiuose vienas savininkas negauna leidimo savo veiklai vystyti ir pastato netvarko“, – informavo skyriaus vedėjas.

Pasak K. Šimkūno, buvusį alaus bravoro pastatą nupirko „Vaidva“, o Plinkšių k., Mokyklos g., buvusi valgykla naudojama kaip lentpjūvė, bet ji yra kultūros paveldo teritorijoje ir savininkas negauna leidimo paskirties pakeitimui.

Žada sutvarkyti

 Ekonomikos, finansų ir vietinio ūkio komiteto posėdyje dalyvavęs Vaidotas Gubinas, tikino, kad nuosavybė įsiteisins gruodžio 28 d., be to, dalį buvusio bravoro pastato dar reikia išpirkti iš banko. Kai turės visas teises, tada imsis darbų.

„Padarysime, kad pastatas miestui neatrodytų baisus. Išvežėme dalį šiukšlių, išvešime dar. Sutvarkysime taip, kad nebadytų akių. Nespėjome nupirkti, kai pradėjome tvarkyti, – sakė V. Gubinas. – Per porą mėnesių turėtume sutvarkyti, paskui rengsime projektą ir rekonstruosime visą pastatą. Planuojame toje teritorijoje atkurti tai, kas buvo senovėje, bet kokiu atveju vyks komercinė veikla. Norėtume turėti bent metus, kad galėtume susitvarkyti.“

Komitete nutarta alaus bravoro pastatą išbraukti iš apmokestinamųjų didesniu tarifu sąrašo.

Tikisi pakeisti

Julius Meškys iš Plinkšių tikino, jog dėl buvusios valgyklos pastato kyla sunkumų: „Praėjusių metų gegužės mėnesį bandėme susitvarkyti, bet dėl paskirties keitimo susidūrėme su tokia problema, kad mūsų teritorija priskirta prie dvaro teritorijos, kuri yra įtraukta į kultūros paveldą. Yra komercinės paskirties pastatai ir po jais negalime sutvarkyti žemės, todėl negalime keisti paskirties ir negalime rengti projekto. Savivaldybės administracijai esame pateikę prašymą, kad leistų keisti paskirtį be žemės sklypo.“

Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Daiva. Štakonaitė patvirtino, jog iki 2017 m. buvo nuostata, kad be žemės sklypo keisti paskirties negalima, paskui tas sakinys buvo išbrauktas: „Kai tik gausime prašymą, užklausime inspekcijos ir leisime.“

 „ Tėvukas viską yra susidėjęs, bet jokios individualios veiklos nevykdo. Metams prašytume atleisti nuo mokesčio, nes norime įteisinti, kad galėtume naudoti savo reikmėms. Norėtume ten įrengti gyvenamąjį namą. Stengsimės, kad vyktų procesas“, – sakė J. Meškys.

Turi atlikti ekspertizę

K. Šimkūnas taip pat pranešė, jog Laisvės g. 34 esančio pastato savininkas turi iki birželio 1 d. atlikti pastato ekspertizę ir pateikti rezultatus. Jei tai nebus padaryta, bus perduota Viešosios tvarkos skyriui, kuris spręs, kaip nubausti ar kitaip paveikti savininką.

Negalima įtraukti

Pasiūlyta iš sąrašo išbraukti ir pastatą, esantį Gamyklos g. 31E, kadangi savininkai pradėjo jį tvarkyti, prižiūrėti teritoriją.

 Pasak D. Štakonaitės, šio pastato situacija labai bloga, nes jo statyba neužbaigta, todėl nieko negalima daryti. Komiteto pirmininkės Laimos Nagienės teigimu, negalima traukti į sąrašą nebaigto statyti pastato: „Bet jie tvarkosi, tai negi juos dabar bausime.“

Nuspręsta įpareigoti Statybos ir remonto skyriaus vedėją išsiaiškinti, kaip ten kas vyksta, ir pateikti atsakymą Tarybai.

Gajutė ABELKIENĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode