Poezijos paukštė lankėsi ir mūsų rajone

Gegužės 27 d. 53-iojo tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris 2017“ dalyviai savo apsilankymu pagerbė Mažeikių, Sedos, Židikų ir Ukrinų literatūros mylėtojus.

Praskaidrino sielą

Istoriškai įdomu tai, kad Mažeikių bibliotekos kiemelyje įvyko pirmasis reikšmingas kultūrinis renginys. Mistišku sutapimu būtų galima laikyti, kad svečių komandą sudarė septyni žmonės, o poezijos festivalis po septynerių metų pertraukos savo galingais literatūriniais sparnais vėl užkliudė mūsų rajoną. Vertėjas Arvydas Valionis prisiminė, kad jis prieš septynerius metus irgi lankėsi Mažeikiuose.

Atvykusius svečius ir gausiai susirinkusią publiką pasveikino Savivaldybės tarybos narė Lina Rimkienė, keletą akordeono muzikinių kūrinių dovanojo Mažeikių Vytauto Klovos muzikos mokyklos moksleivis, daugelio konkursų laureatas Aironas Kazlauskas (pedagogė Jūratė Trimailovienė).

Na, o po to prasidėjo gurmaniškas poezijos kokteilio „ragavimas“. Saulėtą šeštadienio pavakarę jį mažeikiškiams padovanojo talentingi ir jau įvertinti Lietuvos kūrėjai: rašytoja Laura Sintija Černiauskaitė, poetas, prozininkas, eseistas Ernestas Noreika, poetas Mantas Balakauskas, poetė Marija Meilė Kudarauskaitė, vertėjas, kritikas A. Valionis, vertėjas Benediktas Januševičius ir radijo diktorius, skaitovas Juozas Šalkauskas.

Posmai ir dainos Sedoje

Per patį vidurdienį poezijos posmai suskambo ir Sedos A. Baranausko aikštėje.

„Poezija – visų pirma – svajonė, jausmas ir muzika, meilė ir neapykanta, apmaudas ir ilgesys, nuoširdus vaiko juokas ir mąstančio žmogaus sarkazmas, verksmas su ašarom ir ašaros be ašarų... Viskas, kas žmogiška...“ – tokiais poeto Pauliaus Širvio žodžiais renginį pradėjo Mažeikių viešosios bibliotekos Sedos filialo vyresnioji bibliotekininkė Loreta Mickienė.

Šventėje Sedoje dalyvavo visas būrys poetų: rašytoja ir poetė Laura Sintija Černiauskaitė, poetė Marija Meilė Kudarauskaitė, vertėjas, kritikas Arvydas Valionis, poetas, prozininkas, kritikas Benediktas Januševičius, jaunieji poetai Mantas Balakauskas ir Ernestas Noreika bei ilgametis radijo laidų vedėjas Juozas Šalkauskas.

„Poezijos pavasario“, kuris į Sedą sugrįžo po kelerių metų pertraukos, metu savo poezijos posmus skaitė visi dalyvavusieji poetai, o radijo diktorius J. Šalkauskas padeklamavo Jurgio Zauerveino eilėraščio ištrauką „Lietuvninkais mes esam gimę“. Poetė M. Kudarauskaitė, rašanti ir mažiems, ir dideliems, ne tik skaitė savo eilėraščius, bet ir padainavo žinomą dainą „Raskila“. Poetei pritarė žiūrovai. Taip pat porą dainų, iš kurių viena buvo žemaitiška, padainavo ir Gediminas Jokubauskas. Buvusi Sedos Vytauto Mačernio bibliotekininkė Danutė Mickienė žemaičių tarme perskaitė eilėraštį „Žemaitėjuo...“. Sedos kultūros centro folkloro ansamblio „Rėmoliokaa“ dainininkas Laurynas Balsys padainavo pora linksmų dainelių, už ką poetės M. Kudarauskaitės buvo apdovanotas jos knygele „Ant karalių kelio“.

„Poezijos pavasario 2017“ šventėje dalyvavęs Žemaitijos skautų organizacijos įkūrėjas Artūras Višnevskis apdovanojo svečius Sedos pinigų šimtmečio išleidimo progai paminėti sukurtais pinigais, o Sedos bibliotekininkė J. Kelerienė įteikė po suvenyrinį šaukštelį.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Valerija KVEDARAITĖ

Nuotraukos Vyto ALEKNAVIČIAUS ir Gedimino JOKUBAUSKO

Šventės akimirka. Prie mikrofono J. Šalkauskas.

L. Černiauskaitė, M. Balakauskas, E. Noreika, M. Kudarauskaitė, A. Valionis, J. Šalkauskas.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode