Mažeikiuose stinga laikinų globėjų

 

Gajutė ABELKIENĖ

      Praėjusią savaitę Vyriausybė pritarė socialinės apsaugos ir darbo ministro pateiktam Vyriausybės nutarimo projektui, kuriuo įgyvendinamos įsigaliojusios Civilinio kodekso straipsnių nuostatos, reglamentuojančios vaiko laikinąją globą, taip pat pakeitė Vaiko globos organizavimo nuostatus. Taip siekiama įgyvendinti mintį, kad likę be globos vaikai laikinai būtų prižiūrimi globėjų šeimose ir vėliau pagal galimybes grąžinami į šeimas, tačiau trūksta laikinųjų globėjų. Su tokia problema susiduriama ir Mažeikiuose.

 

 

Lankytojų nesulaukė

      Kaip teigiama Vyriausybės pranešime, šalyje 2016 metais tėvų globos neteko 2184 vaikai (beveik 20 proc. daugiau nei 2015 m.). Iš viso 2016 m. pabaigoje tėvų globos buvo netekę 9106 vaikai. 55 proc. vaikų auga globos įstaigose, 43 proc. – šeimose, 2 proc. – šeimynose. Apie 30 proc. globa (rūpyba) nustatyta vaikams iki 3 metų

      Pasak Mažeikių rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos liudvikos Lapienės, Mažeikių rajone yra 180 be tėvų likusių vaikų, iš kurių 44 auga ir yra globojami socialinės globos įstaigose. Mažeikiuose yra 98 globėjų šeimos, kuriose globojami 123 vaikai. Yra dvi šeimynos, kuriose globojama 13 vaikų. 22 vaikai laikinai globojami šeimose.

      „Mažeikių rajonui labai reikalingi laikini globėjai, kad vaikai augtų šeimose, o ne vaikų globos įstaigose. Jau šiais metais vaikų globos įstaigose apgyvendinti 6 vaikai, – sakė L. Lapienė ir apgailestavo, jog per Atvirų durų diena lankytojų nesulaukė. – Sulaukėme keturių telefoninių skambučių, skambinusieji domėjosi budinčių globėjų veikla ir atlygiu už darbą.“

Priėmė nutarimą

Pasak vedėjos, įgyvendinant LR Civilinio kodekso 3.2281 str. 1 ir 2 dalyje nustatytus reikalavimus, kad likęs be tėvų globos vaikas apgyvendinamas valstybinėje ar nevyriausybinėje vaikų globos institucijoje tik išimtinais atvejais, kai nėra galimybės jo globoti šeimoje ar šeimynoje, vaiko iki 3 metų globa, nustatyta institucijoje, gali trukti ne ilgiau kaip 3 mėnesius, todėl būtinos šeimos, galinčios bet kuriuo paros metu pasirūpinti beglobiais vaikais.

„Gegužės 26 dieną rajono Savivaldybės taryba priėmė sprendimą, kuriuo patvirtino „Tėvų globos (rūpybos) netekusių vaikų laikinosios globos (rūpybos) organizavimo, pagalbos pinigų skyrimo atokvėpio ir budintiems globotojams (rūpintojams) Mažeikių rajono savivaldybėje tvarkos aprašą“ . Šiame apraše įvardintos budinčio ir atokvėpio globotojo (rūpintojo) teisės ir pareigos, socialinių paslaugų įstaigos ir Vaiko teisių apsaugos skyriaus funkcijos, numatyta pagalbos pinigų mokėjimo tvarka“, – informavo L. Lapienė.  

Dalijosi patirtimi

Kaip informavo skyriaus vedėja, gegužės 25 d. vyko pasitarimas, kuriame aptartas šeimynų veiklos organizavimas, naujų šeimynų kūrimas. Jame dalyvavo, be L. Lapienės, Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Irena Macijauskienė, Socialinės paramos skyriaus vedėja Jolanta Kekytė,  „Ąžuoliukų“ šeimynos dalyvė Irena Vaičienė,  „Žemynos“ šeimynos dalyviai Teresė ir Antanas Šepučiai, Mažeikių Bendruomeninio pagalbos vaikams centro direktorė Daiva Meškienė, pavaduotoja Birutė Paradnikienė.

Telšių regiono pertvarkos procesų ekspertė Laima Jurytė-Zakarauskienė supažindino dalyvius su naujais teisės aktais šeimynų klausimu, socialinių, budinčių globėjų klausimais. Šeimynų dalyviai pasdžiaugė savo globotinių pasiekimais, aiškinosi, kokie galimi pagalbos būdai vaikams, turintiems emocijų, elgesio ir sveikatos sutrikimų, įvairių priklausomybių. Aptarti vaikų vasaros poilsio klausimai. Diskutuota apie naujų šeimynų kūrimo būtinumą.

Suteikiama laikinoji globa

 

      Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja informavo, jog laikinoji globa suteikiama vaikams,kurio abu tėvai arba turėtas vienintelis iš tėvų yra mirę; kurio abu tėvai nežinomi (rastas vaikas); kurio abu tėvai arba turimas vienintelis iš tėvų yra dingę ir jų ieškoma; kurio abu tėvai arba turimas vienintelis iš tėvų teisės aktų nustatyta tvarka pripažintas neveiksniu; kurio abu tėvai arba turimas vienintelis iš tėvų laikinai negali juo rūpintis dėl savo  ligos, suėmimo, bausmės atlikimo ar kitų svarbių priežasčių; kurio abu tėvai arba turimas vienintelis iš tėvų juo nesirūpina, nesidomi, jo neprižiūri, netinkamai jį auklėja, naudoja fizinį ar psichinį smurtą ir dėl to kyla pavojus vaiko fiziniam, protiniam, dvasiniam, doroviniam vystymuisi bei saugumui ir kuris teisės aktų nustatyta tvarka paimtas iš šeimos, kol teisme vaiko tėvams bus apribota tėvų valdžia).

      Vaiko globėjais gali būti nuolat Lietuvos Respublikoje gyvenantis veiksnus fizinis asmuo arba šeimyna, socialinės globos įstaiga ar kitas viešasis juridinis asmuo, įstatymų nustatyta tvarka paskirti užtikrinti likusio be tėvų globos vaiko priežiūrą, auklėjimą, atstovavimą jam, jo teisėms ir  teisėtiems interesams.

      Laikinoji globa (rūpyba) gali tęstis iki 12 mėnesių. Vėliau vaikas turi būti grąžintas tėvams ar jam turi būti  nustatyta nuolatinė globa (rūpyba) ir paskirtas globėjas (rūpintojas) teismo sprendimu.

        

Globėjų parengimas

 

Pasak L. Lapienės, asmuo, norintis tapti vaiko globėju, Vaiko teisių apsaugos skyriui turi pateikti šiuos dokumentus: prašymą, asmens tapatybę patvirtinančio dokumento kopiją, sveikatos apsaugos ministro nustatytos formos sveikatos pažymėjimą, kuris patvirtintų, kad fizinis asmuo neserga ligomis, kurių sąrašą teisės aktų nustatyta tvarka tvirtina Lietuvos Respublikos Vyriausybės įgaliota institucija, kartu gyvenančių vyresnių kaip 16 metų asmenų sutikimus dėl to, kad asmuo taptų vaiko globėju, santuokos ar ištuokos liudijimą, ar sutuoktinio mirties liudijimą. Taip pat asmuo prašyme turi nurodyti, ar sutinka, kad Vaiko teisių apsaugos skyrius pats savarankiškai surinktų duomenis ir informaciją. Vaiko teisių apsaugos skyrius, gavęs fizinio asmens sutikimą, surenka visus reikalingus dokumentus, duomenis ir informaciją, priima sprendimą dėl asmens pradinio įvertinimo. 

„Jeigu priimtas teigiamas sprendimas, šis sprendimas ir kiti turimi dokumentai pateikiami atestuotiems socialiniams darbuotojams, kurie praveda mokymus, – pasakojo vedėja. – Atestuoti socialiniai darbuotojai, pravedę mokymus, pateikia išvadas apie asmens pasirengimą vaiko globai. Gavus teigiamas išvadas, kad asmuo gali būti globėju, jis skyriuje rašo prašymą dėl konkretaus vaiko globos.“

        

Mokamos išmokos

      Kiekvienam vaikui,globojamam šeimoje, kaip informavo L. Lapienė,  jo globos (rūpybos) laikotarpiu kas mėnesį mokama 4 bazinių socialinių išmokų dydžio (152 Eur)globos (rūpybos) išmoka. Kai globojamam vaikui mokama našlaičio pensija ir (arba) periodinė išmoka jo išlaikymui, globos (rūpybos) išmokos dydis yra lygus skirtumui tarp 4 bazinių socialinių išmokų dydžio ir šių išmokų dydžio.  Vaiko globėjui (rūpintojui) už vaiką, kuriam globa (rūpyba) nustatyta šeimoje, mokamas 4 bazinių socialinių išmokų dydžio (152 Eur)globos (rūpybos) išmokos tikslinis priedas.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode