Nuskambėjo XV Žemaičių dūdų šventė

 

Gajutė ABELKIENĖ

Birželio 2–3 dienomis Mažeikių senamiesčio parke skambėjo pučiamųjų orkestrų muzika, aikštėje sukosi šokėjai, aidėjo chorų atliekamos dainos, į dangų kilo fejerverkai. Prieš šventę Mažeikių rajono savivaldybėje lankėsi ir su vadovais susitiko renginyje dalyvaujančių užsienio šalių delegacijos.

Susitiko su vadovais

Susitikime Savivaldybėje dalyvavo Lenkijos, Latvijos, Čekijos, Vokietijos, Estijos delegacijos.

Mažeikių rajono savivaldybės vicemerė Irena Macijauskienė džiaugėsi atvykusiais svečiais: „Kad ir nekoks oras, bet malonu jus matyti geros nuotaikos, gražiai nusiteikusius šiai šventei. Džiaugiamės, kad partneriavimas, draugystė tarp mūsų šalių toliau tęsiasi ir mes galime artimiau bendrauti, bendradarbiauti, draugauti, susipažinti, daugiau sužinoti apie jūsų kraštą. Manau, kad jūsų kolektyvai taip pat nenusivils mūsų miestu, gamta ir tas dvi dienas, kol jūs viešėsite, jus lydės gera nuotaika. Tikiuosi, kad ir oras pasitaisys, galėsime pabendrauti, pasidalinti gerąja patirtimi, įspūdžiais ir toliau mūsų miestai bendraudarbiaus. Linkiu geros nuotaikos, prisiminimų iš šventės ir linkėjimai jūsų savivaldybėms, kolektyvams.

Vicemerė Sigutė Bernotienė dėkojo svečiams, kad rado laiko atvykti į šventę, ir tikino, jog šeimininkai jaudinasi laukdami svečių, stengiasi, kad būtų patenkinti gyvenimo sąlygomis, švente: „Per tas dienas stengsimės parodyti visa, kas geriausia pas mus. Grįždami iš jūsų kraštų parsivežame puikių įspūdžių ir žinome, kad mūsų bendrystė tęsis ilgus metus. Gal neapsiribosime vien tik kultūriniais mainais, bet ir įšoksime į verslumą. Vieni kitus pakankamai gerai pažįstame ir turbūt kitas etapas bus bendradarbiavimo sutarčių pasirašymas verslo srityje. Supažindinsime su rajonu, pamatysime filmuką, įžangą į mūsų šventę. Čia susirinkome trumpam, o per tas dienas bendrausime ilgai. Norime, kad jūs į savo kraštus parsivežtumėte kuo geriausius įspūdžius.“     

Pasak administracijos direktoriaus pavaduotojo Sauliaus Šiurio, kokia šventė be svečių: „Nuoširdžiai džiaugiamės jus matydami. Per tą trumpą laiką, kol būsite čia, suteiksime galimybę pamatyti, kaip galima daugiau, parodysime dalį pramonės, kultūrinio gyvenimo. Įteiksime filmuko prezentaciją ir galėsite parvežti savo kolegoms parodyti, kur buvote ir ką matėte. Tikiuosi, išvažiuosite iš Mažeikių pakilios nuotaikos.“

Svečiai dėkojo už galimybę dalyvauti šventėje ir džiaugėsi gražiu bendradarbiavimu, miestų draugyste. Susitikimo dalyviai apsikeitė dovanomis, užsienio šalių delegacijos prašė perduoti linkėjimus merui ir kvietė apsilankyti jų miestuose.

Koncertavo gatvėse

     Žemaičių dūdų šventė prasidėjo penktadienio popietę. Vyko Krašto kultūros premijos įteikimo ceremonija, vėliau koncertavo Vengrijos, Lenkijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos – Sedos „Griaustinis“ ir „Mažeikių dūdoriai“ – pučiamųjų orkestrai ir Estijos Paide miesto choras.

     Šeštadienį orkestrų muzika nuaidėjo senamiesčio gatvėse, po to iškilminga šokėjų ir muzikantų eisena patraukė į Senamiesčio parką, kur jų jau laukė žiūrovų minia.

Pasirodė scenoje ir aikštėje

     Iškilmingo koncerto pradžioje nuskambėjo Lietuvos ir Europos himnai, kuriuos giedojo Mažeikių kultūros centro mišrus choras „Draugystė“, bei pora bendrai atliekamų kūrinių. Po to aikštę užtvindė šokėjai ir Žemaitijos – Mažeikių, Sedos, Telšių, Šiaulių – pučiamųjų instrumentų orkestrai.

     Po to į sceną kilo Šilutės meno mokyklos, Šilalės kultūros centro, Telšių muzikos mokyklos orkestrai, Panevėžio rajono jungtinis orkestras „Aukštyn“, Lietuvos kariuomenės orkestras. Aikštėje pasirodė svečių kolektyvai kartu su šokėjomis: Lenkijos Plock miesto, Estijos Paide miesto, Vengrijos Tiszafűred jaunimo orkestrai ir Lenkijos Płońsk miesto jaunimo orkestras „Con Grazia“. Finalinius kūrinius vėl atliko visi orkestrai bei šokėjos.

     Šventę vainikavo visų kolektyvų vadovų apdovanojimas beiprieš pat vidurnakį dangų nušvietęs fejerverkas ir grupių „El Fuego“, „Vairas“ bei Violetos ir Viliaus Tarasovų su grupe koncertas. 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode