Viktorinoje išaiškintas protingiausias mažeikiškis

 

Šeštadienio popietę Mažeikių muziejuje vyravo rimtis ir susikaupimas – čia jau antrus metus iš eilės vyko žinių patikrinimo renginys – Pasaulio viktorinos čempionatas 2017, vienu metu rengiamas šimtuose miestų visame pasaulyje ir sutraukiantis tūkstančius dalyvių.

Atliko užduotis

Į Mažeikių muziejuje vykusį renginį susirinko panašus skaičius dalyvių kaip ir pirmą kartą rengtame konkurse praėjusiais metais – 12 (praėjusiais metais – 11). Lietuvoje čempionatas buvo rengiamas Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Alytuje. Iš viso viktorinoje Lietuvoje dalyvavo 349 asmenys.

Dalyviai atsakinėjo į tuos pačius klausimus kaip ir kiti pasaulio žaidėjai, tik, žinoma, išverstus į lietuvių kalbą. Klausimai buvo padalinti į 8 temas (Komunikavimas, Istorija, Mokslas, Pramogos, Kultūra, Gyvenimas, Sportas ir Pasaulis), o šios, savo ruožtu, į 2 kėlinius, atitinkamai po 4 temas viename kėlinyje. Kiekvieną temą sudarė 30 klausimų, iš viso – 240 užduočių. Atsakyti į klausimus vieno kėlinio metu skirta 1 valanda. Pagal turnyro reglamentą, prasčiausiai dalyvio atsakyta tema neįtraukiama į bendrą vertinimą – rezultatai sumuojami tik 7 geriausių temų. Klausimai gana sudėtingi – jei Lietuvos čempionas atsako maždaug į pusę klausimų, tai Mažeikių miesto nugalėtojas įprastai įveikia ketvirtį jų. Turnyro sudėtingumą diktuoja pasaulinis lygis – kad išaiškintų protingiausią planetos žmogų, reikia daug ir nelengvų klausimų, tačiau Mažeikių dalyviai nesutriko ir susikaupę atliko užduotis.

Apgynė nugalėtojo titulą

Šiemet rajone surinkęs 56 taškus ir vėl nugalėjo 29 m. Žydrūnas Jonušas, įrodęs, kad pernykštis laimėjimas tikrai nebuvo atsitiktinis, ir apgynė neoficialų protingiausio mažeikiškio vardą. Ž. Jonušas yra komandos „Maži Kiškiai“, kuri šiemet nugalėjo „Auksinio proto“ komandiniame žaidime Mažeikiuose vienas lyderių,

Vicečempiono titulą su 53 taškais galutinėje įskaitoje pelnė Ž. Jonušo komandos draugas, „Mažų Kiškių“ kapitonas Vytautas Budreckis, kuris pernai tenkinosi 4 vieta.

3-iąją vietą su 51 tašku užėmė istorijos mokytojas Virginijus Suchodimcovas, kuris į konkursą atvyko iš Naujosios Akmenės. Protmūšių entuziastas jau ne pirmus metus reguliariai važinėja į Mažeikius, kad galėtų dalyvauti panašiuose konkursuose. V. Suchodimcovas drauge su konkurso laimėtoju Ž. Jonušu yra vieninteliai antrus metus iš eilės užlipę ant nugalėtojų pakylos. Beje, V. Suchodimcovas pateisino savo, kaip istoriko, reputaciją, istorijos temoje Lietuvoje su dar dviem dalyviais pasidalinęs 7–9 vietas ir vienintelis iš Mažeikių patekęs į kurios nors temos geriausių žaidėjų dešimtuką.

Prizininkai apdovanoti simbolinėmis žaidimo rajone pagrindinės rėmėjos Mažeikių rajono savivaldybės dovanomis.

Lietuvoje didžiule persvara, surinkęs 121 balą, laimėjo Šarūnas Dirmeikis.

Dalyvavo iš kitur

Pasak turnyro organizatoriaus Mažeikiuose Lauryno Jonausko, dalyvauti žaidime atvyko ne tik mažeikiškiai, bet ir žmonės iš Akmenės ir Plungės rajonų, žadėjo dalyvauti ir Telšių atstovas, tačiau sutrukdė pasikeitę planai.

„Džiugu, kad prasidėjusi vasara ir mieste kunkuliuojanti šventė nesutrukdė daugumai intelektinių žaidimų entuziastų atvykti dalyvauti ir šiemet. Norėčiau kitąmet ir pats išbandyti jėgas konkurse su eiliniais dalyviais, labai tikiuosi, kad bus kam perimti organizavimo estafetę“, – sakė L. Jonauskas.

Viktorinos organizatoriai dėkoja žaidimą priėmusiam Mažeikių muziejaus kolektyvui, rėmėjai Mažeikių rajono savivaldybei bei savanoriams Dovydui Baubliui ir Mindaugui Paulauskui.

Alina JONIKĖ

Autorės nuotraukos

Dovydo BAUBLIO nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode