Piliakalniai – žemės metraščiai

 

Pasak istoriko Gintauto Zabielos, piliakalnis nėra tik kalnas. Kai apie kurį nors kalbame, kažkur širdies gelmėje išnyra jausmas, kad šis gamtos ir istorijos kampelis liudija šlovingus šalies laikus, mena didingą Lietuvos istoriją ir kviečia pasikapstyti savo paties šaknyse. Šie metai paskelbti Piliakalnių metais. Tai mus įpareigoja dar, galbūt naujai, pažvelgti į savo tautos istoriją, jos didvyrišką praeitį, aptikti naujus, medžiais ir krūmais užžėlusius piliakalnius, lankyti žinomus, sutvarkyti apleistus.

Piliakalnių metams pažymėti Mažeikių trečiojo amžiaus universitetas suplanavo nemažai renginių, skirtų šiai progai. Tai ir piliakalnių lankymas, jų tvarkymas, bei susitikimai su mokslininkais, istorikais, archeologais. Vienas iš tokių renginių – birželio 5 d. ant vaizdingo Gyvolių piliakalnio surengta graži šventė, kurioje dalyvavo

kitų Žemaitijos regiono TAU: Telšių, Rietavo, Akmenės, Sedos bei Urvikių ir Viekšnių kultūros centrai.

Šventė prasidėjo nuo vienybės simbolio – laužo – uždegimo.

„Tegu jis kviečia kovai už savo žemę, gyvastį, kultūrą. Tik vienybė padėjo išlikti ir išsaugoti tūkstantmetę istoriją, savo kalbą, papročius Baltijos pakrantėje įsikūrusioms tautoms. Tegul šiandien mūsų laužas vienija mus, tegul ugnis įgyja naują prasmę bei padeda tęsti gražias iš protėvių paveldėtas  tradicijas ir papročius“, – kalbėjo šio straipsnelio autorė, Mažeikių TAU rektorė Onutė Venslovienė ir  kvietė kiekvienos delegacijos atstovus uždegti laužą ir šalia įsmeigti degančius fakelus kaip priminimą ateities kartoms gerbti praeitį ir kurti gražią ateitį.

Sugiedojus „Tautišką giesmę“, kiekviena delegacija prie laužo išbėrė nuo savo krašto piliakalnio atvežtą žemę –  liudijimą apie mūsų tautos didvyrių vienybę ir kovą už mūsų valstybės išlikimą. Šventės dalyvius pasveikino Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Sigutė Bernotienė.

Ilgai skambėjo kolektyvų dainos, smagių tautinių šokių sūkuryje nuoširdžiai šypsojosi atlikėjai. Išgirdusios  šventės aidą ant piliakalnio atskubėjo net „raganos“ ir „velniai“.

Visų nuotaika buvo puiki. Malonu buvo jausti šventės dalyvių nuoširdumą ir tikėjimą, kad gražios tautinės tradicijos bus tęsiamos ir ateityje.

Onutė VENSLOVIENĖ

Mažeikių TAU rektorė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode