Ryškūs kūrybiniai potėpiai

 

Birželio 8 d. Mažeikių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje įvyko susitikimas su kraštiečiu poetu, vertėju, eseistu Algimantu Aleksandru Mikuta ir jo prisiminimų, apmąstymų knygos „Mėnulio peilis“ bei poezijos vertimų rinktinės „Poetų pasjansas“ pristatymas.

Prisiminė vaikystę

1943 m. gegužės 13 d. Mažeikiuose gimusį rašytoją drąsiai būtų galima vadinti lietuviškos literatūros didmeistriu. 1958 m. buvo išspausdinti pirmieji eilėraščiai, o jau 1962 m. pasirodė pirmasis eilėraščių rinkinys „Gėlės braižykloje“.

Susitikimo metu mažeikiškis rašytojas Vygantas Povilas Ostrauskis sakė, kad augdamas su rašytoju žaidė viename kieme, o vėliau bandė sekti juo ir vytis savo bičiulį. „Vijausi tave, bet nepavijau ir beliko skaityti tavas knygas. Tarp Lietuvos poetų esi pačioje viršūnėje, o proza taip pat įdomi“,- sakė vaikystės draugui V. P. Ostrauskis.  

Sudaryta iš užrašų

Kalbėdamas apie naujausią kūrybą ir knygą „Mėnulio peilis“, rašytojas sakė: „Mane labai domina ne momento užfiksavimas, o situacijų kaita ir jų atsiradimo priežastys. Važiuodamas pas jus prisiklausiau visokiausių gandų ir važiavau kaip į didmiestį. Bevažiuojant matau prie bibliotekos mažą ežiuką susiskliautusį, ai, galvoju, koks čia didmiestis, jei ežiai po miestą laksto.“

Pasak rašytojo, naujoji knyga sudaryta iš įvairiausių užrašų: „Aš jos nerašiau ir nekūriau specialiai, o tiesiog perkėliau per laiką užsirašinėtus epizodus bei mintis. Sunkiausias darbas buvo išrankioti ir sudėlioti tai, kas galėjo būti įdomu skaitytojui. Skaitydamas įvairią literatūrą visada randi protingų ir vertingų minčių, kurias panaudojau ir savo naujoje knygoje. Apie pusmetį knygą dėliojau, o vėliau laukiau leidėjo. Knyga išėjo tokia, kokia išėjo.“

Rašytojas išsamiai papasakojo apie visas knygos literatūrines dalis, pilnas įdomių detalių. Mūsų kraštiečio prisiminimų ir apmąstymų knygoje vyrauja iš praeities iškylantys vaizdai, realybė ir sapnai. Joje vaizdžiai rašoma apie vaikystę pokario Žemaitijoje (Salantuose, Mažeikiuose), studentiškus metus Kaune, linksmus ir liūdnus jaunystės nuotykius, tuometinę Kauno bohemą, žurnalo „Nemunas“ pradžią. Knygoje komentuojami įvairūs aktualūs politinio gyvenimo įvykiai, prisimenami garsūs ir mažiau žinomi rašytojai bei spalvingos asmenybės. Knygą užbaigia žemaitiškų vasarų įspūdžiai.

Nuveikė daug

Rašytojas A. Mikuta yra daug nuveikęs ir kaip literatūros vertėjas, tačiau apie šią kūrybinės veiklos dalį buvo kalbėta šiek tiek mažiau. Pats rašytojas yra sakęs: „Kadangi niekas man neišmušė iš galvos nuostatos, kad vertinant bet kokią literatūrą (net poeziją!) svarbiausias kriterijus yra jos įdomumas, grįžęs prie senokai verstų poezijos tekstų, to geidžiamo įdomumo ten ir dairiausi, bet jo net ieškoti nereikėjo – dauguma eilėraščių lietuviškai akiai ir ausiai buvo neįprasti, kalbėjo apie mums nepažįstamus pasaulius, etnografinę ir geografinę egzotiką, neįprastus žmonių santykius bei papročius, nepatirtas emocijas. Šitaip ir susiklostė ši poezijos knyga.“ 

Vėl aplankys

Renginyje taip pat dalyvavo Mažeikių kultūros centro  J. Vaičkaus skrajojamojo teatro skaitovai, kurie puikiai parinktomis režisierės Airidos Lementauskienės ištraukomis papildė A. Mikutos kūrybinį paveikslą.

Rašytojas  savo kraštą mėgsta aplankyti praėjus gimtadieniui arba prieš jį. Štai 2010 m. birželio 17 d. A. Mikuta Mažeikių savivaldybės viešojoje bibliotekoje pristatė savo knygą „Kompostas: dešimties metų (1996–2005) užrašai“, tad labai tikėtina, kad 75-ojo gimtadienio proga A. Mikuta nudžiugins ne tik nauja kūryba, bet ir aplankys savo vaikystės miestą – Mažeikius.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotraukos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode