Kauno centro gatvėse – žalios juostos dviratininkams

 

Kauno centre esančiose gatvėse įrengtos specialios žalios spalvos juostos dviračių eismui.

„Norime paskelbti apie dviračių revoliuciją Kaune. Jos tikslas - kad kuo daugiau žmonių važinėtų kas dieną dviračiais“, – penktadienį pristatydamas projektą sakė Kauno vicemeras Povilas Mačiulis.

Pasak jo, skaičiuojama, kad Kaune yra apie 100 tūkst. dviračių, kitaip tariant, šią transporto priemonę turi kas trečias kaunietis, tačiau į darbą važinėja palyginti nedaug. Kauno vadovų teigimu, siekiama per kelerius metus miesto centrą padaryti patogesnį dviratininkams ir pėstiesiems bei taip paskatinti gyventojus rinktis šį keliavimo būdą.

Šiuo metu žalios dviračių įrengtos Nemuno ir I.Kanto gatvėse. Jos įrengtos iš abiejų gatvės pusių ir pritaikytos dviejų krypčių dviračių eismui. Tokias juostas planuojama įrengti visame miesto centre – senamiestyje ir naujamiestyje. Kai kur naujos juostos bus įrengtos gatvių sąskaita, kitur – ant šaligatvių. Pasak projekto rengėjų, bendrovės SWECO, atstovų, kai kur teko palikti mišrų eismą, kur kelią dalintis turės ir dviračiai, ir automobiliai.

Pasak SWECO vadovo Tomo Varnecko, rengiant projektą neišvengiamai teko spręsti, kaip dalinti ribotą miesto centro erdvę.

„Tikiuosi ir miestiečiai tą balansą įvertins kaip iš tiesų auksinį“, - sakė jis.

„Reikėjo susiformuoti nuostatą, kam kuriamas mesto centras - pėstiesiems ar automobiliams. Neabejotinai turbūt visi sutiks, kad miesto centras turi priklausyti pėstiesiems ir dviratininkams“, – kalbėjo SWECO projektuotojas Evaldas Micius.

Kelių policijos valdybos viršininkas Vigintas Lukošius sakė, kad aiškiai nubrėžtos juostos turėtų pasitarnauti didesniam eismo dalyvių saugumui.

„Manau, kad ši iniciatyva tikrai turėtų pasitarnauti eismo saugumui. Atkreiptas dėmesys į tą kategoriją eismo dalyvių, kurie yra labiausiai pažeidžiami“, – sakė jis.

Prie naujos tvarkos policija su savivaldybės viešosios tvarkos specialistais žada pratinti ir vairuotojus: netinkamoje vietoje automobilius palikę ir dviračių juostas užtvėrę vairuotojai ant automobilių rizikuos rasti lipdukus, informuojančius apie dviračių juostas.

Autorė: Austėja Masiokaitė

Kaunas, birželio 30 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode