Valstybės diena paminėta įvairiais renginiais

 

 

     Liepos 6-ąją – Valstybės – Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo – dieną Mažeikių rajone vyko įvairūs renginiai, skirti šiai dienai paminėti. Rajono gyventojai ir svečiai sportavo, klausėsi koncertų, o vakare giedojo Lietuvos himną.                

 

Vasaros sporto žaidynės

                      Mažeikių paplūdimio poilsio ir sporto aikštyne vyko tradicinės Vasaros sporto žaidynės.  Žaidynių startas – 5 600 m bėgimas miesto gatvėmis nuo Mažeikių rajono savivaldybės iki Ventos paplūdimio, kuriame išaiškinti greičiausieji atskirose amžiaus grupėse. Bėgime dalyvavo 92 sportininkai. Merginų grupėje 16–20 m. greičiausios buvo Viltė Prokopenko ir Ieva Naujokaitė, o moterų grupėje 21–40 m. prizines vietas užėmė Sandra Mitkevičienė, Laura Jasmontė ir Gabrielė Mažeikaitė. 41 + metų grupėje – Lina Balčiauskienė, Lina Vičkačkienė, Neringa Čerlanskienė. Vaikinų grupėje 16–20 m. greičiausiai bėgo Kostas Akimovas, Vytenis Žukauskas ir Deividas Kavalenkovas. Vyrų grupėje 21–40 m. – Justinas Križanauskas, Saulius Prielgauskas, Linas Liaučius. 41+ metų grupėje greičiausi buvo Gintaras Meištininkas, Albinas Statkus, Ruslanas Prokopenko.

 

Vaikai dalyvavo 300 m ir 1500 m bėgime. Tarp jauniausių bėgikių iki 7 m. greičiausios buvo Roberta Pociūtė, Melita Mitkevičiūtė ir Atėnė Pušinskė. 12–15 m. mergaičių ir berniukų grupėse nugalėtojais ir prizininkais tapo Ana Seliokaitė, Milda Taujenytė, Rusnė Prokopenko ir Jokūbas Rubinas, Taidas Černauskas, Tautvydas Šakalys.

Krepšinio turnyre vaikinų 15–18 m. grupėje geriausiai sekėsi komandai „Neperskaitau“, 19 m. ir vyresnių grupėje nugalėjo komanda „Velniai“. Tarp moterų stipriausia buvo „Jurgos komanda“.

 

Futbolo varžybose laimėtojais tapo komanda „Raudonos devynerios“, o tinklinio – „Mažeikių tinklinio žvaigždės“.

 

Išaiškinti stipriausieji smiginio, prisitraukimų, rankų lenkimo, tritaškių ir baudų metimo, šaškių turnyruose.

Didelio dėmesio susilaukė helpongo ir kriketo žaidimai, o akmens metimo rungtyje aktyviai dalyvavo ir vyrai, ir moterys. Tarp moterų čempione tapo Simona Čivinskė, prizines vietas užėmė Indrė Laivytė ir Vilma Petkevičienė. Tarp vyrų nugalėjo Edvinas Arefjevas, prizininkais tapo Mindaugas Mažrimas, Rokas Lindenis.

 

Ryte prie starto linijos pasveikinusi ir išlydėjusi bėgikus, Savivaldybės mero pavaduotoja Sigutė Bernotienė Mažeikių paplūdimio poilsio ir sporto aikštyne medaliais bei prizinėmis statulėlėmis apdovanojo sporto rungčių nugalėtojus, kuriems įteikti 105 medaliai ir 15 taurių komplektų. Žaidynių organizatoriai – Kultūros ir sporto skyrius bei rajono sporto klubai „Švyturys“, „Vijurkas“, Mažeikių „Darts“, „FK Atmosfera“.

 

Bėgo aplink

Prie Šerkšnėnų kultūros centro tradiciškai – liepos 6-ąją – rinkosi neabejingi sportui ir aktyviam laisvalaikiui.  Čia vyko bėgimas aplink Šerkšnėnus. Keturiose skirtingų amžiaus grupių kategorijose rungtyniavo bėgikai nuo 3 iki 42 metų. Vaikų grupėje iki 8 metų I vietą užėmė Eimantas Rudnickas ir Rugilė Skrupskytė, grupėje nuo 9 iki 12 metų aukso medalį iškovojo Renaldas Sobutas ir Viltė Buividytė, nuo 13 iki 17 metų amžiaus grupėje – Domantas Raštikis ir Viktorija Griciūtė, o suaugusiųjų grupėje pirmasis finišą pasiekė Valdas Bučius.

Surengė koncertą

Viekšniuose Valstybės dienai paminėti organizuotas koncertas,  kuriame pasirodymus surengė Telšių rajono Nevarėnų kultūros centro šokių kolektyvas „Asorti“, Viekšnių kultūros centro modernizuoto folkloro grupė „Vo tap ta ta“. Vėliau vyko smagi gegužinė.

Atidengė atminimo lentas

Tirkšlių Kristaus Karaliaus bažnyčioje aukotos šv. Mišios, giesmes giedojo sakralinės muzikos ansamblis „Cantus“ (vadovė Virginija Letukienė). Atidengtos ir pašventintos atminimo lentos Tirkšlių valsčiaus savanoriams ir Lietuvos nepriklausomybės kovų Vyčio Kryžiaus kavalieriams.

Skambėjo „Tautiška giesmė“

Liepos 6-osios vakare visame rajone buvo giedama „Tautiška giesmė“. Kartu su mažeikiškiais himną giedojo Mažeikių rajono savivaldybės vadovai – meras Antanas Tenys ir mero pavaduotoja Sigutė Bernotienė. A. Tenys pasveikino susirinkusiuosius šventės proga: „Šiandien su viso pasaulio lietuviais vieningai giedame „Tautišką giesmę“ – kas susibūrę čia, Mažeikiuose, o kas išvyko ant Griežės piliakalnio, kur taip pat skambės ši, visus lietuvius vienijanti giesmė. Kurkime Lietuvą kartu savo gražiais darbais ir mintimis, stenkimės dėl jos, juk čia mūsų šaknys, mūsų praeitis ir ateitis.“

Savivaldybės kultūros centro Juozo Vaičkaus „Skrajojamojo“ teatro (režisierė Airida Lementauskienė) aktorės parodė teatrinę kompoziciją „Amžinos moterys“. Vėliau skambėjo Mažeikių kultūros centro tremtinių ir politinių kalinių choro „Atmintis“ (vadovė Zita Gužauskienė) atliekamos dainos apie Lietuvą.

Šie metai – Piliakalnių ir Tautinio kostiumo metai, tad prie Kultūros centro norintieji galėjo nusifotografuoti prie klubo „Mano namai“ narių iš 8500 žiedų sukurto žemaitės moters tautinio kostiumo.

Sugiedojus „Tautišką giesmę“, mažeikiškiai neskubėjo skirstytis, nes muzikinę programą jiems dovanojo grupė „Euforija“.

Ant Griežės II piliakalnio taip pat skambėjo „Tautiška giesmė“. Prieš giedojimą Židikų kultūros centro skaitovai parodė literatūrinę kompoziciją, skambėjo vokalinio ansamblio „Šatrija“ atliekamos dainos. Vėliau Mažeikių šaulių kuopos šauliai iššovė tris patrankos šūvius, o ant piliakalnio dar ilgai skambėjo lietuvių liaudies ir patriotinės dainos.

Giedojo ant piliakalnio

     Sediškiai jau antrus metus Valstybės dieną mini vis įvairiau. Pernai liepos 6-oji buvo minima kelio  Mažeikiai–Plungė sandūroje, kur susijungė Sedos ir Žemaičių Kalvarijos atstovai. Šiemet giedoti Tautiškos giesmės  sediškiai susirinko ant Sedos piliakalnio, esančio dešinėje Sedos–Pašilė–Ylakiai kelio pusėje, už 100 metrų esančios kalvos kairėje pusėje. Renginio vedėjas Gediminas Jokubauskas padeklamavo Petro Panavo eilėraštį „Sukūrėm Lietuvą“,  o po to pakvietė pasisakyti naująją Sedos seniūnę Audronę Dipševičienę, kuri pasveikino susirinkusiuosius: „Karališkame vasaros žydėjime švenčiame Valstybės dieną. Todėl šią neįprastą dieną linkiu visiems protėvių išminties ir stiprybės,  o senųjų papročių ir kalbos bei kultūros pakylėti mes, kad ir raizgioje šiandienos realybėje išliktume vieningi, pilietiški ir nepaniekinantys savo krašto garbės, kantriai ir ištikimai gyvenantys, dirbantys, kuriantys...“

Prieš sugiedant tautišką giesmę, dar galėjome pasiklausyti padavimų. Vieną iš jų – apie Varduvos upę – pasakojo Rugilė Čiuldytė, o vieną iš padavimų apie Sedos piliakalnį – Gražina Vainutienė. Pasak padavimo, senovėje tos kalvos nebuvo. Po vieno didelio žemaičių  su švedais mūšio žuvusius saviškius švedai panoro čia ir palaidoti. Kiekvienas karys ant kapavietės supylė po kepurę žemių. Švedų armija buvusi didžiulė, todėl  kariai supylė nemažą kalvą. Abu pasakojimai nuskambėjo žemaičių tarme.

Likus kelioms minutėms iki 21 valandos, Gediminas dar padainavo savos kūrybos dainą apie Lietuvą, o lygiai devintą  visiems susikibus rankomis ir ratu apjuosus piliakalnį, nuskambėjo Lietuvos himnas. Po jo susirinkusieji dar neskubėjo skirstytis: žirnių koše ir arbata vaišino veikliosios Sedos bendruomenės moterys, folkloro ansamblio nariai dainavo „iki skausmo“ žinomas lietuvių liaudies dainas.

Alina JONIKĖ, Valerija KVEDARAITĖ

  1. Jonikės, Kazio Paulausko, Zigmo Girdenio, Česlovo Čyžo bei Gintauto Griškėno nuotraukos

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode