Pikeliuose – tradicinė vasaros šventė

 

Savaitgalį Pikeliuose šurmuliavo vietos bendruomenės organizuota tradicinė miestelio vasaros šventė. Šaulių aikštėje renginio svečių laukė edukacinės programos, koncertas ir kitos atrakcijos.

Netrūko pramogų

Susirinkusiesiems koncertavo meno kolektyvai iš Kretingos r. Rūdaičių, Telšių bei Pikelių kultūros namų vokalinis ansamblis „Sodžius“. Gerą nuotaiką dovanojo grupė „Miledi“ ir solistas Tonis bei charizmatiškasis „Svajoklis“.

Mažiesiems šventės dalyviams skirtas didžiausias dėmesys: vaikai turėjo puikią progą nemokamai, neskaičiuojant laiko, pašokinėti ant batuto, pasimėgauti įvairiais žaidimais, norintiems ant veidukų buvo nupiešti piešinukai. Drąsiausieji ir azartą mėgstantys išbandė sėkmę loterijoje, kur visi bilietai buvo laimingi, o didžiausias laimėjimas – tai 200 eurų vertės autoserviso dovanotas kuponas.

Sudomino edukacinės programos

Renginyje vyko įdomios Tautinio kostiumo metams skirtos edukacinės programos, kur norintieji turėjo progą susipažinti su tautinių juostų audimu ir patys tai išbandyti. „Pasirodo, tai nėra taip lengva, kaip atrodė, reikia įdėti daug darbo, norint išmokti austi įvairiais raštais, perprasti audimo technikos ypatumus, skirti tam laiko. Labai smagu išbandyti kažką naujo, neįprasto“, – sakė juostų audimo meną išbandžiusi Mažeikių rajono savivaldybės Kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Reda Guerrero.

Tautodailininkė Laima iš Plungės rajono pristatė rankų darbotautiniu kostiumu papuoštų lėlių ekspoziciją, papasakojo, iš ko ir kaip jos sukurtos. Moteris norinčiuosius supažindino su žemaičių tautinio kostiumo istorija, papasakojo, kaip jis dėvimas. Pasak tautodailininkės, lėlėse slypi ir mistinė energija: „Rankų darbo lėlės turi ypatingą reikšmę. Mūsų senoliai užkalbėdavo lėles tam, kad sugertų visą namuose esantį blogį, paskui lėles išnešdavo iš namų ir nuskandindavo, ir taip namuose įsivyraudavo laimė ir darna.“ Dalyviai galėjo patys išmokti kurti lėles, rengė jas tautiniu kostiumu, patikusias galėjo įsigyti.

Šventėje buvo galima išvysti itin originalius Pikelių kultūros namų moterų klubo pagamintus darbus. Kaip sakė Pikelių kultūros namų kultūrinės veiklos organizatorė Eliutė Pocevičienė, tai moterims ir laisvalaikis, ir užsiėmimas, ir didžiulis malonumas: „Mums labai patinka tai, ką darome. Džiaugiamės, jei mūsų pačių rankomis sukurti darbeliai įvertinami, matomi, pasidžiaugiama jais. Bendradarbiaujame su Kalni (Latvijos Respublika) kultūros namais, kur veikia Moterų klubas, tad drauge kuriame, dalijamės mintimis, idėjomis, bendraujame.“

Marija Pociuvienė tikino, kad jos darbai gimsta bematant. Ji parodė savo rankomis pagamintas sages, numegztus šalikus, sukneles, net labai praktišką dovaną kūdikėliui – kraitelį, kuriame buvo visko – nuo kojinyčių iki pliušinio žaislo.

Vienas iš šventės dalyvių susidomėjo vytelių drožinėjimu ir pabandė tai padaryti pats, kas jam puikiai pavyko. „Svarbiausia idėja, o vėliau viskas klostosi savaime“, – sakė M. Pociuvienė.

Dar vienas unikalus moterų rankdarbis – ant grėblio numegztas šalis. Įdomi mezgimo technika, reikalaujanti kruopštumo. Paprasta, o tuo pačiu unikalu, netradiciška.

Alina JONIKĖ

Autorės nuotraukos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode