Šventė Žemaitijos sostinėje

 

 Liepos 13 d. Telšių Karolinos Praniauskaitės viešojoje bibliotekoje įvyko Žemaičių bajorų heraldikos parodos „Kas tie žemaičių bajorai?“ atidarymas. O kiek vėliau – skverelyje, prie paminklo Durbės mūšiui, vyko žemaičių pergalės 1260 m. liepos 13 d. Durbės mūšyje paminėjimo šventė.

 

Pristatė atributiką

 

Šventiškoje aplinkoje, vėliavnešys Vytautas Jokšas įnešė Žemaičių bajorų draugijos vėliavą ir ją pastatė prie kitų bajorų šeimų vėliavų, buvo sugiedotas bajorų himnas. Renginį vedė Žemaičių bajorų draugijos vadas, garbės bajoras Stasys Kasparavičius bei kanclerė Stasė Jokšienė. Buvo pristatyti žemaičių giminių herbai ir kilmingos giminės, parodytas filmas iš  draugijos 20-čio paminėjimo šventės.

S. Kasparavičius gausiai susirinkusiesiems priminė svarbias senas datas bei bajorijos priesakus: „1415 metais LDK karalius Vytautas į Konstancą išsiuntė šešiasdešimties pakrikštytų Žemaitijos bajorų delegaciją. Konstanco bažnytiniame susirinkime buvo sprendžiamas Lietuvos ir Vokiečių ordino ginčas dėl Žemaitijos sienų, o jos vadovu buvo LDK valstybės veikėjas, Vilniaus vaivada, Gedgaudų bajorų giminės pradininkas Jurgis Gedgaudas. Jau tuomet Žemaitijos vėliavoje buvo atvaizduota meška. Istorikų yra patvirtinta, kad pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose Žemaitija paminėta 1219 metais. Didžioji Žemaitijos paslaptis, kaip ji per ilgus amžius išliko ir šiandien tęsia garbingą protėvių istoriją“, – sakė bajorų vadas.

Tarp bajorų – būrys mažeikiškių

 

Šiandien Žemaičių bajorų draugiją vienija 25 herbai iš 32 giminių. Tarp jų yra ir ne viena mažeikiškių pavardė: Staškauskų giminė: Elena,Vytautas ir Birutė Ginteriai – herbas Bogorija, Malakauskų giminė: Algimantas, Kazys, Antanas ir Viktoras Čepiai – herbas Raištis (Nalęcz), Prialgauskų giminė: Vytautas, Saulius, Stefanija Prialgauskai – herbas Dolenga (Dolęga), Laucevičių giminė: Artūras ir Renata Laucevičiai – herbas Vanagas (Jastrzębiec) ir kt. Šventėje dalyvavo ir negausi mažeikiškių grupelė.

Istorinę žemaičių bajorų reikšmę byloja lenkų kalba išleisti 5 tomai „Žemaičių herbai“ (aut. Gžegož Blaščyk).

Vėlyvą šventinę popietę paįvairino unikalus Žemaitės dramos teatro istorinio šokio kolektyvas (vad. Ina Levickienė) ir kamerin4s muzikos ansamblis „All' antico“.

Vakare visų laukė Durbės mūšio paminėjimo šventė, surengta aikštėje, prie Durbės paminklo. Gausiai susirinkę telšiškiai plojimais ir ovacijomis pasitiko raitelių koloną, kuri iš Kretingos, per lietų įveikę ilgoką kelią ir pasiekė žemaičių sostinę. Žemaičių vėliavomis iškilmingai buvo apdovanotos Beržinių ir Servų šeimos, o maršais ir smagia muzika džiugino kapela.

Autoriaus nuotraukos

Vytas ALEKNAVIČIUS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode