Rėkia – užmynus ant nuospaudos?

Po to, kai rašėme

Liepos 7 d. „Būde žemaičių“ bei šalies naujienų portale budas.lt patalpinta publikacija „Atvira korupcija – sodininkų bendrijose?“ sulaukė skaitytojų dėmesio: aktualių problemų paviešinimas sodininkų įvertintas teigiamai, iš bendrijų valdybų atsiliepė tik „Obuoliukas“, su kuriuo prieš publikuojant straipsnį susisiekti nepavyko.

Dėl rinkliavos

Publikacijoje kalbėta apie šios sodininkų bendrijos  dar 2013 m. darytą rinkliavą, po 30 litų (laikraščio popieriniame variante įvelta valiutos klaida – eur.) nuo sodininko, prilygintam detaliajam planui dėl kelių pridavimo ruošimo, kuris turėjo būti rašytas 2015 m. Š. m. balandžio 8 d. vykusiame  sodininkų susirinkime nutarta pinigus panaudoti kelių ir vandentiekio priežiūrai. „Nuspręsta pakeisti bendrijos įstatų dalį, nurodant, jog bendrijos kelių priežiūros darbus organizuoja bendrijos valdyba ir valdybos pirmininkė,“ – sakė „Obuoliuko“ atstovas.

Liepos 18 d. gautame iš A. B. el. laiške, pasirašytame Mažeikių s/b „Obuoliukas“ valdybos pirmininkės Irenos Raštikienės vardu, teigiama: „Kadangi bendrijų kelių perdavimas savivaldybėms valstybinėse institucijose jau keletą metų tapo neišsprendžiama problema, sodininkų bendrijos paliktos podukrų vietoje, šiemet bendrijos narių susirinkime nuspręsta surinktus pinigus panaudoti kelių ar vandentiekio priežiūrai, kas jau ir atlikta.

Kadangi bendrijos įstatai paseno, nebeatitiko pakeisto Sodininkų bendrijų įstatymo reikalavimų, jie buvo atnaujinti ir patvirtinti bendrijos narių susirinkime, o ne pakeista įstatų dalis, kaip teigia „atstovas“. Buvo pakeista tik Vidaus tvarkos taisyklių dalis.“

Apie susirinkimus

Publikacijoje „Atvira korupcija – sodininkų bendrijose?“ rašyta, jog  „Obuoliuko“ atstovas pastebėjo, kad susirinkimuose neskelbiami balsavimai, o skaičius pritariančių fiksuojamas pagal sąrašą, kuriame pasirašo atėjęs į susirinkimą dalyvis: „Negana to, turintys kelis sklypus priskaičiuojami kaip keli balsuotojai, nors Sodininkų bendrijos įstatymas sako, jog kiekvienas bendrijos narys turi vieną balsą. Atmetus žmones, neturinčius teisės balsuoti ar balsuoti už kelis, nesusidaro kvorumas, reikalingas, kad susirinkimas būtų teisėtas“.

I.Raštikienė  šiuo klausimu išsakė tokią poziciją: „Jūsų minimas „atstovas“, jei dalyvavo bendrijos narių susirinkime, tai galėjo įsitikinti, jog bendrijos narys, nesvarbu kokį skaičių sklypų naudoja, narių susirinkime turi tik vieno balso teisę; atvykęs susirinkiman pasirašo narių sąraše. Susirinkimas neįvyksta, jei jame nedalyvauja daugiau kaip pusė bendrijos narių.“ Galima tik pridurti, jog skundęsis pilietis turėjo minėto sąrašo kopiją ir tvirtino, kad suskaičiavus dalyvavusius susirinkime narius, nesusidaro kvorumas.

Taisyklės – kabo

Dėl Vidaus tvarkos taisyklių nebuvimo bendrijos skelbimų lentoje, ko birželio 21 d. kreipdamasi į redakciją pasigedo  „Obuoliuko“ atstovas, I. Raštikienė  liepos 18 d. rašytame laiške patikino, jog bendrijos skelbimų lentose yra pilnai iškabintos Vidaus tvarkos taisyklės, nes to reikalauja Sodininkų bendrijų įstatymas.

Apsimelavo?

„Galiu  patvirtinti, kad sodininkų bendrijoje „Obuoliukas“ valdybos nariai jokio atlygio negauna, o dirba visuomeniniais pagrindais“, – rašoma el. laiško tekste, po kuriuo nurodyta I. Raštikienės pavardė. Duomenų bazėje informacija kitokia: „Įmonėje Mažeikių sodininkų bendrija „Obuoliukas“ (nurodyti draudėjo ir mokesčių mokėtojo kodai, – aut. past.) Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos (Sodra) duomenimis 2017-07-18 dienos pradžioje dirbo 2 darbuotojai (apdraustieji).“

Bylinėjasi

Taip pat duomenų bazė informuoja, jog „nuo 2017 metų įmonė Mažeikių sodininkų bendrija „Obuoliukas“ dalyvavo 2 bylose (skaičiuojamos tik viešai skelbtos aukštesnės instancijos teismų bylos). Bylų tipai: 2 civilinė. Proceso dalyvio statusas bylose: 1 kaip atsakovas, 1 kaip nenurodyta/advokatas.“

Birutė Šneideraitienė

Ernestos Šneideraitytės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode