Surengta ekspedicija po protestantų kapinaites

Minint Reformacijos 500 metų jubiliejų, antradienį Mažeikių rajono savivaldybės Kultūros ir sporto skyrius kartu su mokslininkais iš Klaipėdos surengė mokslinę ekspediciją po Mažeikių rajone esančias senąsias protestantų kapinaites.

Dalyvavo mokslininkai

Ekspedicijoje kartu su Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto direktore, istorike Silva Pocyte, Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto docentu, humanitarinių mokslų daktaru Arūnu Baubliu bei Klaipėdos universiteto Botanikos sodo eksperte Rita Nekrošiene dalyvavo Kultūros ir sporto skyriaus specialistai, seniūnijų ir vietos bendruomenių atstovai, kapines prižiūrintys žmonės, bibliotekininkai, muziejininkai, metalo ir akmens meistrai, gamtininkai bei kiti rajono entuziastai.

Protestantų kapinaitės yra Bataičiuose, Dūmaičiuose, Griežėje, Laižuvoje, Lėlaičiuose, Mažeikiuose, Mažuosiuose Dapšiuose, Ritinėje, Ruzguose, Santekliuose ir Tučiuose. Ekspedicijos dalyviai aplankė Lėlaičių (Šerkšnėnų sen.), Dūmaičių (Sedos sen.), Ritinės (Židikų sen.) ir Palnosų, Santeklių (Viekšnių sen.) kaimų vokiečių  senąsias  kapinaites.

Sutiko netikėtų „draugų“

Netikėtai, vos įžengus į pirmąsias kapinaites, ekspedicijos dalyvius pasitiko „draugas“, kurį iš karto atpažino ir visiems pristatė gamtininkas Deividas Makavičius: „Tai – trapusis gluodenas, kurį nėra taip jau paprasta pamatyti. Jis labai vikrus, tad gali lengvai pasislėpti.“ Palaikius gluodeną tarp delnų, jis nurimo ir keliautojai galėjo jį geriau apžiūrėti. Vėliau kelyje pasirodė ir dar vienas „gyventojas“ – gyvavedis driežas.

Tyrinėjo antkapius, paminklus

Ekspedicijos dalyviai kartu su juos pasitikusiais seniūnais, kapinaites prižiūrinčios bendruomenės atstovais tyrinėjo išlikusius antkapius, paminklus, juos valė, fotografavo, specialiomis priemonėmis ant antkapių išryškino kone nematomus, nebeįskaitomus bei išsitrynusius užrašus – žmogaus vardą, pavardę, gimimo ir mirimo metus, kas leido identifikuoti ten kadaise palaidotų žmonių tapatybę, surinkti duomenis archyvui, kas itin svarbu išsaugant tautos istoriją ir ten amžino poilsio atgulusiųjų atminimą. Dalyviai klausėsi istorikų pasakojimų, vertingų patarimų, kaip tvarkyti bei prižiūrėti protestantiškų konfesijų kapinaites.

Įgijo vertingos patirties

Dalyvavusieji ekspedicijoje įgijo daug vertingos informacijos bei žinių apie mūsų rajone esančias protestantų kapinaites,  susipažino su protestantiškoms kapinėms būdingais bruožais, pabendravo su šios srities žinovais.

Kaip informavo ekspedicijos organizatorė, Kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Rūta Končiutė-Mačiulienė, spalio mėnesį planuojama surengti dar vieną ekspediciją, kurios metu planuojama aplankyti Laižuvos, Griežės, Mažųjų Dapšių ir Mažeikių protestantų kapines.



Alina JONIKĖ

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode