Žiūrim, ką turim

 

2010 m. rugpjūčio 16 d. Mažeikių rajono savivaldybės administracijos direktorius Bronius Kryžius bei  UAB „Žemaitijos keliai“ generalinis direktorius Romanas Kančauskas pasirašė Laisvės gatvės dalies (nuo Vilniaus iki Viekšnių gatvės) viešųjų erdvių kompleksinio sutvarkymo darbų sutartį ir netrukus prasidėjo darbai. Bendra  rekonstrukcijos darbų vertė tuometine Lietuvos valiuta – daugiau nei 11 mln. litų (apie 3,5 mln eurų).

Milžiniškos išlaidos - abejotini rezultatai

Nesunku paskaičiuoti, kad maždaug šimtui metrų Laisvės gatvės atkarpos buvo atseikėta maždaug po miljoną litų. UAB „Žemaitijos keliai“ šią atkarpą tvarkė beveik dvejus metus, o projekto vadovu buvo Savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vedėjas Alfonsas Žiulpa. Tuomet aktyvius miesto bendruomenės žmones sujaudino tai, kad Želdynų priežiūros komisija davė leidimą Mažeikių Laisvės gatvės rekonstrukcijos darbų zonoje nupjauti 236 medžius (iš 359). Oficialiai buvo teigiama, kad tai daugiausia sužaloti, ligoti medžiai, bet gerokai „kliuvo“ ir sveikiems augalams, kurie tiesiog pasimaišė „ne vietoje ir ne laiku“. Tuo tarpu verslininkai nerimavo dėl lėtokų darbų ir ateities perspektyvų. Šiandien jau matome, kad verslininkų nuogąstavimai turėjo pagrindo.

Norisi priminti, kad minimo Projekto tikslai buvo didinti Mažeikių miesto patrauklumą investicijoms, gerinti gyvenimo kokybę ir aplinką, kompleksiškai sutvarkant Mažeikių miesto Laisvės gatvės dalies viešąsias erdves. Pažymėta, kad centrinė senamiesčio gatvė, kuri yra istorinė miesto vieta ir gausiai lankoma Mažeikių miesto bei rajono gyventojų, miesto svečių ir turistų, tačiau dėl nesutvarkytos aplinkos, blogos infrastruktūros būklės yra neužtikrinamas viešųjų erdvių prieinamumas, neišnaudojamas jų potencialas.

Buvo tikimasi, kad kompleksiškai sutvarkant Mažeikių miesto Laisvės gatvės dalies viešąsias erdves (želdinių, lietaus nuotekų sistemos įrengimą, viešojo tualeto įrengimą, pėsčiųjų perėjas ir reguliuojamo šviesoforo su iškvietikliu pėstiesiems įrengimą ir pan.), bus skatinamas darnaus vystymosi principo įgyvendinimas aplinkosaugos, ekonomikos ir socialinėje sferoje.

Liūdnas gatvės veidas

Tačiau, vietoj išsvajotų verslo investicijų, šiandien matome, kaip Laisvės gatvę pamažu „okupuoja“ pigiausių prekių išparduotuvės ir daugėja ištuštėjusių  pastatų. Dviračių takai labai siauri ir įrengti nepatogiai, nes dalį erdvės užima per arti pasodinti medžiai. Gatvė tikrai neprimena sėkmingos verslininkų veiklos arterijos, o kažkokie mistiniai turistai kažin, ar ką nors žino apie šią unikalią vietą. Viena seniausių miesto gatvių, kuri tiesiog katastrofiškai simbolizuoja tuštėjančią Lietuvą ir Mažeikius. Didžiulė gausybė suoliukų, kurie nuolatos perdažomi, bet jokie dažai ant jų kažkodėl ilgėliau nesilaiko. O gal tai toks „retro“ stilius, kaip ir rūdimis nuvarvėjusios savivaldybės viešosios bibliotekos fasado apdailos metalinės plokštės?

Atskira tema galėtų būti šios gatvės „modernios“, triukšmą ir bildesį „sugeriančios“, perėjos. Šiandien jos jau yra taip susidėvėjusios (ar tiesiog nemokšiškai, neatsakingai) sudėtos, kad reikalauja įvairių tarnybų nuolatinės priežiūros ir nemažų finansinių išteklių.
Tiesiog smagu žiūrėti, kaip automobiliai, net pasišokinėdami, važiuoja per šį valdininkų paspęstą kliūčių ruožą. Žymiai patraukliau bei išvaizdžiau atrodo paprastos ir laiko patikrintos asfaltuotos pėsčiųjų perėjos, kad ir toje pačioje Laisvės gatvėje. Juk žinome, kad genialu tai, kas paprasta. Ant tokios perėjos neužkliūsi, neišsisuksi kojos, pereisi ją ne tik saugus, bet ir sveikas.

Apie šviesoforus, kurie sunkiai laikosi „ant kojų“, jų kiekį ir naudą ne kartą buvo rašyta ir kažkas kažkada žadėjo, bet tai – jau ateities klausimas. Važiuojant maršrutiniais autobusėliais, miesto šviesoforų tema yra tiesiog neišsemiamas lobynas ir parodo gyventojų tikrąsias nuotaikas bei dar esantį gyvą humoro jausmą. Rajono politikai galėtų surengti kokį tarybos posėdį Laisvės gatvėje, po atviru dangumi, ar dažniau pasivažinėti tokia transporto priemone po Mažeikius ir tikrai sužinotų kai ką naujo, tai tikrai praverstų. Gal net ruošiantis ateinantiems rinkimams...

Jau praėjo keleri metai, kai kompleksiškai sutvarkyta daugiau kaip vieno kilometro Laisvės gatvės atkarpa, atnaujinta važiuojamoji danga, įrengtos papildomos eismo juostos, naujai suprojektuotos automobilių stovėjimo prie važiuojamosios dalies vietos.

Pėsčiųjų perėjos išklotos trinkelėmis, atsirado juostos dviratininkams, daugybė suoliukų, atnaujinti želdiniai, įrengti gėlių bei dviračių stovai, stovi vienas (!) viešasis tualetas.

Bet kodėl čia taip tuščia?

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode