Savivaldybės „veidas“ – žmonių akimis

 

Niekas, turbūt, neabejoja, kad vienas iš svarbiausių veiksnių, lemiančių visuomenės požiūrį į konkrečią instituciją – įvaizdis. Šį kartą pasidalinsime mažeikiškių nuomonėmis apie išorinį Mažeikių rajono savivaldybės įvaizdį: kaip jie vertina Ryšių su visuomene skyriaus darbą, ir ar, jų nuomone, skyriaus vedėjos Almos Tupikienės papildoma, kaip vargonininkės, veikla Mažeikių Švč. Jėzaus Širdies bažnyčioje netrukdo tiesioginiam darbui, ar, jų nuomone, tinkamai tvarkoma Mažeikius reprezentuojanti svetainė www.mazeikiai.lt?

Kęstutis BARTKEVIČIUS

Lietuvos Respublikos Seimo narys

Ryšių su visuomene skyrius yra Mažeikių rajono savivaldybės administracijos struktūrinis padalinys, tiesiogiai pavaldus Savivaldybės administracijos direktoriui, pagal nustatytą  kompetenciją vykdantis Administracijos direktoriaus įsakymus, mero ir jo pavaduotojų potvarkius bei pavedimus.

Todėl Savivaldybės vadovai sprendžia ir vertina, ar tinkamai vykdomi Skyriaus nuostatuose numatyti uždaviniai: formuoti palankią visuomenės nuomonę apie Savivaldybės vykdomą politiką, Savivaldybės teigiamo įvaizdžio strategijas, vystyti informacines bei šviečiamąsias veiklas.

Valstybės tarnautojų papildomas darbas turėtų būti suderintas su tiesioginiu vadovu – Savivaldybės administracijos direktoriumi.

Man, ir kaip Seimo nariui, ir kaip mažeikiškiui, ir kaip piliečiui, norėtųsi, kad Savivaldybės svetainėje www.mazeikiai.lt būtų kur kas daugiau ir išsamiau pateikiama informacija apie Savivaldybės, jai priklausančių institucijų veiklą, planuojamus bei vykdomus darbus, gautus rezultatus.

Antanas TENYS

Mažeikių rajono savivaldybės meras

Manome, kad Savivaldybės administracijos Ryšių su visuomene skyriaus darbe, kai šiam skyriui pradėjo vadovauti Alma Tupikienė, jaučiasi teigiami poslinkiai. Svetainė www.mazeikiai.lt tobulinama, tai bus daroma ir ateityje. Alma Tupikienė darbo ar civilinės teisės reguliuojamų santykių su Mažeikių Švč. Jėzaus Širdies bažnyčia neturi, už veiklą laisvalaikio metu atlygio negauna. Kad A. Tupikienė vykdytų savanorišką ar kitą analogišką veiklą bažnyčioje darbo metu, faktų neturime. Su klebonu kalbėta, jis tai patvirtino.  

Genoveita GRICIENĖ

Mažeikių rajono savivaldybės tarybos narė

  Peržiūrėjau Skuodo, Plungės ir Telšių savivaldybės puslapius. Dar kartą „pavaikščiojau“ po mūsų savivaldybės puslapį.Visi jie panašūs, nors kai kuo vienas nuo kito ir  skiriasi. Dabar žmonės įpratę tiesiog vienu sakiniu gauti pagrindinę informaciją. Mūsų puslapyje negausi daug informacijos – nei vienu sakiniu, nei didesniu tekstu. Apie vykdomus namų renovacijos projektus, apie Mažeikių miesto, rajono tvarkymo projektus, apie savivaldybės administracijos skyrių nuveikiamus darbus visiškai neinformuojama. Kai žmonės vis mažiau prenumeruoja spaudos, savivaldybės puslapis turėtų būti informatyvesnis. Tuo labiau, kad tam reikalui yra specialus  skyrius, kur dirba samdomi žmonės profesionalai.

Apie vargonavimą nieko negirdėjau, bet jeigu žmogus uždarbiauja ne tiesioginio darbo valandomis, nematau čia nieko blogo. Savivaldybėje, manau, tokių yra ne vienas ir, ko gero, tomis pačiomis darbo valandomis ne vienas suspėja dviejuose darbuose būti....

Laima NAGIENĖ

Mažeikių rajono savivaldybės tarybos narė

Apie tai, kad Alma Tupikienė dirba kitą darbą, tikrai nežinojau. Gal tai yra pomėgis? Tai būtų galima atlikti tik laisvu nuo darbo metu. Reikėtų nepamiršti, kad už pomėgį neturėtų gauti pajamų.

Jeigu ji dirba oficialiai, tai tuomet vadovaujantis valstybė tarnybos įstatymu ji privalėjo kreiptis į komisiją, kuri ir turi svarstyti šį klausimą – išduoti leidimą dirbti kitą darbą, ar neišduoti... Jeigu ir būtų išduotas leidimas valstybės tarnautojui dirbti kitą darbą, tai turėtų būti numatytas ir darbo laikas, kuriuo laiku ji dirbs šį darbą, o kada dirbs, kaip valstybės tarnautoja, pagrindinėje darbovietėje.

Paulius AURYLA

Mažeikių rajono savivaldybės tarybos narys

Na, manau, Mažeikių savivaldybės administracija nesusitvarko su viešaisiais ryšiais... Tačiau čia ir vėl yra požiūrio ar sau keliamų tikslų suvokimas. Vieniems atrodo, kad užtenka visuomenę informuoti apie renginius ar atliktus darbus ir juos paviešinti, nes tai kaip ir ataskaita visuomenei, ką nuveikėm per tam tikrą laiką. Šita informacija ir dominuoja Mažeikių rajono savivaldybės svetainėje, bet atrodo, kad to mažoka. Manau, kad Savivaldybės Ryšių su visuomene skyriaus darbas turi ne tik informuoti, bet suteikti žmonėms galimybę dalyvauti valdymo procese ir priimant sprendimus, nes iš čia ir žodis „savivalda“ t.y. save valdo, bet ar sąmoningai ar taip teišeina, kad manoma, jog neverta palaikyti tikrai gyvą ryšį su visuomene, kuri ne teoriškai, bet realiai galėtų dalyvauti savivaldos gyvenime. Daug daroma imituojant viešumą, bet jis nei informuoja, nei formuoja visuomenės jauseną, kad nuo manęs priklauso sprendimų rezultatas, o tai daro mus visus abejingus ir nusivylusius valdžia. Visi sprendimai, kurie yra ruošiami rajono Tarybai ir liečia bendruomenes ar tam tikras žmonių grupes, visada turėtų būti atsiklausiama jų nuomonės, kad jie galėtū išsakyti savo pritarimus ar prieštaravimus ir jie privalomai turi būti užfiksuoti... va, čia tai būtų demokratijos viršūnė ir Ryšių su visuomene skyriaus „juodas“ darbas, o be to ir tarybos nariams būtų lengviau priimti sprendimus, kaip balsuoti, nes jau iš bendruomenių ar įvairių organizacijų išsakytos nuomonės galima suprasti, ar tiksli bei išsami informacija pateikta Tarybos nariams.

Tad manau, kad Savivaldybės Ryšių su visuomene skyriaus darbas tikrai yra neišnaudotas, nes jis nėra nukreiptas į visuomenės įtraukimą, į savivaldos procesus ir tai, manau, yra labai blogai.

Žinau, kad Alma Tupikienė yra muzikali ir turi pomėgį groti vargonais, bet ar tai daro darbo metu –  nežinau.

Daiva GEDVILIENĖ

Mažeikių rajono savivaldybės Kultūros centro režisierė

Mano patirtis su Savivaldybės vieša informacija tokia, kad ankstesnioji „specialistė“ niekuomet neviešino mano siųstos informacijos apie būsimus, praėjusius renginius. Net nekeista, kad taip pat elgiasi ir esamoji „specialistė“.  Deja, neteko girdėti jos vargonuojančios bažnyčioje. Kas dėl darbo metu – nenustebčiau. Mūsų kultūros centro darbuotojai darbo metu mankštinasi sporto klube, važinėja į  kurortus, parveža valdiška transporto priemone asmenis iš oro uosto, užsiima privačiais renginiais ir t.t. Jiems viskas galima, nes jie jaučiasi kaip UAB.

Leonardas  ŽALIMAS

Tirkšlių kultūros centro direktorius

Nesu linkęs apkalbėti, tuo labiau – skųsti, bet pastebėjimas toks: išėjus iš Savivaldybės Steponavičienei, darbas ir rezultatai šiame skyriuje pasisuko 180 laipsnių kampu.

Judyta TEKINGUNDUZ

Mažeikių rajono savivaldybės tarybos narė

Aš, ko gero, nelabai smalsi. Tik Jūsų klausimas privertė pasidomėti svetaine. Ji, manau, visai normali. Teko regėti ir geresnių, ir blogesnių, bet kiekvieno vertinimas visuomet subjektyvus. Ryšių su visuomene skyrius keičia savo darbo stilių. Manau, jog į gerąja pusę. Ryšiai aiškūs ir geri tik tada, kai nesimato, kas juos pateikia, bet kai ryšiai užgožia net mero veidą ir tampa pasaulio bamba, manau, ne visiškai gerai. Dirbti tyliai, kasdien kaupti, analizuoti ir nesirodyti it „gražuolei ant podiumo“ – nelengva.

Mano nuomone, vargonauti bažnyčioje – irgi garbė. Jei mokėčiau, jei man tai patikėtų, tikrai vargonuočiau. Bet juk ne kiekvienam „pabažnam Dievo š...  uostyti“  – taip sako mano mama.

Nemanau, kad ten pinigais lyja, nesu mačiusi ar bent girdėjusi apie milijonierių vargonininką. O jei tenka kada nors vargonauti darbo metu, norėčiau, kad pateikęs šią informaciją apsidairytų – kiek kartų Alma Tupikienė aukoja visuomenei savo laisvadienio. Manau, dvigubai daugiau, o už šventadienius reikia mokėti dvigubai, bet apie tai man irgi neteko girdėti.

Virginijus SUNGAILA

Mažeikiškis

Mažeikių rajono savivaldybės tinklalapis www.mazeikiai.lt skelbia: „Gerbiami lankytojai, prisijungdami prie šios svetainės Jūs identifikuojate save kaip konkretų asmenį ir todėl galite naudotis papildomomis paslaugomis: Klausimų – atsakymų skiltyje Jūsų pateiktas klausimas bus užregistruotas ir į jį privalomai atsakys savivaldybės darbuotojas; Jūsų pasiūlymas (komentaras) rengiamiems Savivaldybės Tarybos sprendimų projektams bus privalomai perduotas projekto rengėjui ir Tarybos nariams; Pirmą kartą prisijunkite per Elektroninius valdžios vartus. Vėliau galite tiesiog jungtis vardu ir slaptažodžiu. Ateityje plėsime paslaugų, teikiamų prisijungusiems vartotojams, skaičių“.

Tačiau Mažeikių rajono savivaldybės tinklapis yra labai nesaugus ir labai pavojingas jo lankytojams ir vartotojams. Tai galima įsitikinti labai paprastai, paspaudus prie svetainės adreso esantį žodį „Nesaugu“ jei norite patikrinti svetainės saugą, žiniatinklio adreso kairėje ieškokite saugos būsenos. Šio atveju reikia paspausti žodį „Nesaugu“. Tada išmeta štai tokio turinio tekstą: „Ryšys su šia svetaine nėra saugus. Šioje svetainėje neturėtumėte pateikti neskelbtinos informacijos (pvz., slaptažodžių ar kredito kortelių numerių), nes ją gali pavogti užpuolikai.  Čia – jei naudosimės Chrome naršykle. O jei naudosimės  Mozilla Firefox: „Šiame tinklalapyje įvesti prisijungimo duomenys gali būti perimti“. Taip pat, kad „Jūsų pateikta informacija gali būti peržiūrėta kitų (pvz. slaptažodžiai, žinutės, banko kortelės ir kt.)“ Taip pat yra teigiama, kad siunčiant nešifruotą informaciją gali perskaityti pašaliniai. Taip pat šiame tinklalapyje įvesti prisijungimo duomenys gali būti perimti“.

 Kadangi savivaldybės tinklalapyje yra reikalaujama prisijungiant vartoti „slaptažodį“, tai įdomu, kiek žmonių tai darė ir kiek patikėjo Mažeikių rajono savivaldybės Ryšių su visuomene skyriumi, kuris pasirodo visiškai nesirūpina gyventojų saugumu. Savivaldybės internetinis puslapis yra žemiau mėgėjiško lygio. Bet ką norėti iš eilinių darbuotojų (kurie, beje, yra į darbą yra priimami ne pagal savo gebėjimus, o pagal partiškumą), nes ir Savivaldybės dauguma vadovų yra seno sovietinio sukirpimo, ir daugumai yra nusispjauti į gyventojus, tuo labiau – į žmogų kaip vienetą. Tokių pavyzdžių galima pateikti šimtus, tik, deja, Savivaldybės vadovai labai bijo atvirų ir viešų diskusijų. 

Nejaugi savivaldybei yra sunku pasidomėti, kokią paslaugą suteikia https://www.sertifikatai.lt/? Tada ir gyventojams būtų saugu, ir pačiai Savivaldybei. Dabar didelis dėmesys yra skiriamas kibernetiniai apsaugai. O gal Mažeikių rajono savivaldybės vadovai ir ypač Ryšių su visuomene skyrius apie tai nėra girdėjęs? Visko gali būti, ir aš tuo nesistebėčiau. 

Savivaldybės  svetainės veikla primena gūdžius sovietinius laikus, kuriuose buvo tik giriamasi. Štai mieste kalbama, kad  Mažeikių meras buvo apklaustas STT ir prokuratūroje Šiauliuose, liepos 20 d. Šiauliuose buvo apklaustas ir administracijos direktorius. Tačiau apie tai niekas nepraneša. Kur tas ryšys su visuomene?! Jo nėra. Yra tik pagyros. Nėra pilnos informacijos, kas iš tiesų vyksta rajone. Na, o vyksta daug negerų dalykų, bet valdžia prisidengdama „Ryšių su visuomene skyriumi“ tai slepia nuo tos pačios visuomenės, su kuria turi palaikyti ryšį. 

Marija LABŽENTIENĖ

Šiaulių valstybinės kolegijos Mokymo paslaugų centro vedėja

Jei atvirai, po p. Virginijos Steponavičienės išėjimo iš Ryšių su visuomene skyriaus vedėjos pareigų, į Ryšių su visuomene skyrių nesikreipiau, o Savivaldybės tinklalapį pasižiūriu kartą per savaitę, ir tada, kai sudalyvauju bendroje veikloje su Savivaldybe. Mažeikių renginius ir kai kuriuos Savivaldybėje vykstančius įvykius labai gražiai ir korektiškai reprezentuoja p. Česlovas Čyžas „Facebook“ socialiniame tinkle, nesvarbu, kad jis yra Seimo nario padėjėjas, bet spėja visur sudalyvauti ir apžvelgti įvykius. Pateiktos informacijos man pakanka.

Kiekvienas turime dirbti savo darbą, Savivaldybės administracija – tai institucija, kurios darbuotojai rodo pavyzdį visiems, gyvenantiems savivaldybėje. Mano manymu, tai turi būti tolerantiški, pakantūs kito nuomonei žmonės ir rodyti intelektualinį lygį, o juodinti vieniems kitus – nepriimtina, nors nelabai žinau, kokie neigiami dalykai vyksta, išskyrus, tai, kas skelbiama viešai žiniasklaidos atstovų, nuogirdomis nepasikliauju.

Visų pirma, Savivaldybės darbuotojai turi sutelktai dirbti rajono žmonių labui, įjungiant ir visuomenę į Savivaldybės veiklą. Lengviausia ieškoti kaltų, kai žmogus nebedirba toje institucijoje, bet lazda turi du galus, tai turėtų atminti kiekvienas save ir kitus gerbiantis žmogus. Nepateisinama, jei darbo metu vykdoma ir kita veikla, įvertinus situaciją ir nustačius faktą, reiktų viešinti visuomenei.

Lina RIMKIENĖ

Mažeikių rajono savivaldybės tarybos narė, teisininkė

Ryšių su visuomene skyriaus funkcijos apsiriboja tik socialdemokratų ir „tvarkiečių“ kelionių po renginius ir renginukus viešinimu bei įžymiųjų šakočių teikėjų – mero pavaduotojų – fotosesijų organizavimu.

Savivaldybės puslapį pavadinčiau apverktinu, skirtu tos pačios valdančiosios daugumos, reklamai. Jokios žinutės kas mes esame, kur einame, kas būsime po 20 metų. Jokios galimybės rajono gyventojams išsakyti savo nuomonę, tiek viešai, tiek žinute.

Palyginimo dėlei atsiverčiau kaimyninio rajono internetinį puslapį – galima tiesiogiai nusiųsti žinutę merui! Pas mus rajone net garbės pilietis renkamas „po kaldra“, nesuteikiant galimybės žmonėms pasisakyti už vieną ar kitą kandidatą internetu.     

Mano galva, Ryšių su visuomene skyrius turėtų pirmiausia informuoti Savivaldybės visuomenę apie Savivaldybės planus ir įgyvendinamus projektus, dalyvauti Savivaldybės ir visuomenės bendravime aptariant mažeikiškiams svarbius būsimus projektus, rajono planus.

Viso to mūsų Savivaldybės Ryšių su visuomene skyrius nedaro. Net nežinau, ar tai žinių, ar noro stoka.

Net sunku įsivaizduoti, kaip atrodytų verslo parko kūrimas: potencialus investuotojas Kanadoje atsiverčia mūsų interneto puslapį ir pamato du tuos pačius moteriškių (mero pavaduotojų) veidus besisukančius nuo vieno internetinio įrašo prie kito. Jūs norėsite čia investuoti?  

Dėl papildomo skyriaus vedėjos A. Tupikienės darbo bažnyčioje teko girdėti. Esu gavusi anoniminį pranešimą, kad vedėją kviečia darbo metu vargonuoti laidotuvių ar kitų apeigų metu.

Teisės požiūriu  – minima skyriaus vedėja yra valstybės tarnautoja ir šitai darbuotojų kategorijai yra keliami aukštesni veiklos etikos ir nepriekaištingos reputacijos reikalavimai, todėl valstybės tarnautojas negali užsiimti papildoma veikla ir gauti pajamų, jei tokia veikla yra nesuderinama su valstybės tarnautojo pareigomis.

Valstybės tarnybos įstatyme yra numatyti pagrindai, kai valstybės tarnautojas turi teisę dirbti kitą darbą. Leidžiama dirbti ir gauti už šį darbą darbo užmokestį, jeigu tai nekliudo asmeniui, einančiam pareigas valstybės tarnyboje, tinkamai atlikti jo pareigas. Pažymėtina, kad valstybės tarnautojas dėl leidimo dirbti kitą darbą turi kreiptis su prašymu į tiesioginį vadovą ir gauti jo sutikimą.

Taigi, jei papildomas darbas kliudo tinkamai atlikti A. Tupikienei savo pareigas, juolab papildomas darbas yra dirbamas tuo metu, kai turi būti atliekamos Savivaldybės apmokamos pareigos, tiesioginis vadovas privalo tinkamai įvertinti tokią „užklasinę“ veiklą. Taip pat kyla klausimas, ar A. Tupikienė yra suderinusi papildomą darbą ir gavusi sutikimą iš Mažeikių r. savivaldybės administracijos direktoriaus Broniaus Kryžiaus?

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode