Ineses Lalas rankų darbo knygučių pristatymas Buknaičių bibliotekoje

 

      Liepos 25 d. Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Buknaičių filiale vyko Ineses Lalas rankų darbo vaikiškų lavinamųjų knygučių pristatymas. Vakaras, praleistas su knygučių kūrėja, buvo kupinas malonių akimirkų.

      Jauna, nuoširdi, gyvenimo džiaugsmu trykštanti dviejų mažamečių berniukų mama renginio dalyviams pristatė savo kuriamas vaikiškas lavinamąsias knygutes. Mintis jas kurti Inesei kilo, kai sūnus gavo dovanų knygutę. Nuo tada Inese daug mokėsi, nes trūko siuvimo įgūdžių. Išmokusi siūti, pradėjo gaminti knygutes. Pradžia buvo sunki, bet moteris nenuleido rankų ir siekė užsibrėžto tikslo, galvojo, kaip knygutes patobulinti, kad vaiką būtų galima labiau sudominti. Jei nepavykdavo, ji vadovaudavosi kažkada dailės mokytojos pasakytais žodžiais: jei padarai defektą, reikia daryti efektą.

      Lygiai prieš metus savo knygutes pradėjusi kurti menininkė sako, kad yra pažengusi į priekį, nes turi jau naujų idėjų. Knygutės spalvingos, nuotaikingos ir naudingos, su vaikams pažįstamais pasakų herojais: vilku pilku, lape snape, Raudonkepuraite, trimis paršiukais, Pagranduku, seneliu ir senele bei kitais. Jų kūrimui panaudotos medžiagos lavina vaikučių smulkiąją motoriką, treniruojami pirštukai ir lavinamos rankytės, knygutės padeda pažinti spalvas, raides, skaičius, lavina atmintį, ugdo kūrybiškumą.

      Be knygučių kūrimo, Inese turi ir kitų pomėgių: neria, gražiai piešia, dabar jau ir siuva. Moka keletą kalbų: anglų, vokiečių, lietuvių, latvių, kuri jai yra gimtoji kalba. Baigusi Liepojos universitetą ir įgijusi pedagoginį išsilavinimą, dirbo Laižuvos Antano Vienažindžio pagrindinėje mokykloje, UAB „Gudragalvis“. Šiuo metu vaiko priežiūros atostogose esanti moteris sakė esanti dėkinga šeimai, artimiesiems už palaikymą. Jos vyras Vidmantas pajuokavo, kad džiaugiasi, kai žmona kurią dieną knygučių kūrimu neužsiima. Šis jos darbų pristatymas Buknaičių bibliotekoje buvo pirmasis. Rudenį juos Inese Lalas pristatys Latvijoje, Kursišių bibliotekoje.

      Vyresnioji bibliotekininkė dėkojo kūrėjai už knygučių, į kurias įdėta ne tik rankų darbo, bet ir šilumos bei nuoširdumo, pristatymą. Renginio dalyviai pasidžiaugė moters sukurtomis knygutėmis, sveikino, dovanojo gėlių ir išsakė daug gražių linkėjimų. Tautodailininkė Tatjana Damulienė pakvietė viešnią į svečius pasižiūrėti jos kuriamų darbų.

Valerija BENIUŠIENĖ

Buknaičių filialo vyresnioji bibliotekininkė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode