Vaikų dovana – Tėvo atminimui

 

Rugsėjo 12 d. Mažeikių rajono viešojoje bibliotekoje atidaryta tapytojo ir medžio skulptoriaus Gedimino Andriejausko (1938-12-15–2007-09-05) meno darbų paroda, skirta pagerbti jo atminimą ir pristatyti kūrybinį palikimą.

 

 

Sumanymas išsipildė

Suorganizuoti parodą nebuvo taip lengva ir paprasta, kadangi vyriausiasis sūnus Gediminas ir jo sesuo Lina jau daug metų gyvena ir dirba Švedijoje. „Kai 2007 m. mirė tėvelis, tai dalis jo darbų ilgai gulėjo supakuoti ir nejudinami. Nesinorėjo nei juos žiūrėti, nei galvoti, ką su jais daryti. Tik po septynerių metų nusprendžiau pažiūrėti, kas slepiasi suvyniotuose paketuose. Pamačius puikius tėvo darbus, kilo noras kažkam visa tai parodyti. Vienas senas bičiulis iš Mažeikių patarė, kad būtinai reikia suorganizuoti parodą, padėjo surasti tam labai tinkamą erdvę Viešojoje bibliotekoje. Paveiksluose įkūnyta ir įprasminta meilė žmogui ir gamtai. Daugelyje darbų nutapytos valtelės, žvejai, saulėlydžiai ir saulėtekiai. Paveikslo „Jūra“ pirmame plane, pačiame vandens paviršiuje, matyti didelė žuvis. Galbūt kitame gyvenime tėvelis persikūnijo į žuvį. Tėveliui labiau patikdavo paveikslus dovanoti, o ne pardavinėti, nes jis turėjo daug draugų. Buvo svetingas ir vaišingas, namuose visada būdavo keptos žuvies. Mėgo šokti ir dainuoti, pasakoti linksmas istorijas ir nuotykius.  Labai ačiū visiems, kurie padėjote, bibliotekos personalui ir tiems, kurie atėjote pagerbti tėvelį, pamatyti bei įvertinti jo kūrybą“, – atidarymo metu sakė sūnus Gediminas.

Dukra L. Andriejauskaitė taip pat labai šiltai prisiminė savo tėvelį ir pirmas pamokas, kaip reikia laikyti teptuką. „Mes, vaikai, iš savo tėvelio paveldėjome daug gerų jo savybių, o labiausiai meninius polinkius ir talentus“, – sakė Lina. Čia verta pridurti, kad savo laiku Gediminas dainavo ir grojo įvairiuose ansambliuose ir grupėse, kuria muziką ir dainas, prieš keletą metų išleido naują kompaktinę plokštelę. Lina ilgą laiką Lietuvoje buvo žinoma kaip konkursų „Pop Art“ dalyvė, grupės „Vidurnaktis“ solistė.   

Apie autorių

G. Andriejauskas savo kūrybinį kelią pradėjo XX amžiuje, o parodose pradėjo dalyvauti nuo 1952 metų.  Savamokslis liaudies meistras kūrė vaizduojamosios dailės (tapybos, skulptūros, grafikos) kūrinius, kuriuose stengėsi atskleisti ir paaiškinti savo pasaulėžvalgą, vaizduotės darinius supinti su tikrove.

Menininkas visada aktyviai dalyvavo visuomeninėje veikloje, buvo šaunus Mažeikių rajono meninės saviveiklos dalyvis. Keletą metų vadovavo tuometinės Lietuvos liaudies meno draugijos Žemaitijos skyriui, vėliau aktyviai dalyvavo Lietuvos tautodailininkų sąjungos veikloje, eksponavo savo darbus ne tik Lietuvos, bet buvusios Sovietų Sąjungos respublikose organizuojamose parodose. 1972 m. ant Žvaginių piliakalnio vakarinio šlaito buvo pastatytas Ablingos memorialinis ansamblis – 30 ąžuolo skulptūrų. Darbus kūrė 25 autoriai, daugiausia Žemaitijos medžio drožėjai ir kalviai. Vienas iš jų buvo ir mažeikiškis G. Andriejauskas.

Per savo ilgą kūrybinį kelią G. Andriejauskas sukūrė šimtus meno darbų, kurie buvo dovanojami garbingiems šalies svečiams, gimtajam miestui, draugams ir artimiesiems. Dalis kūrinių užfiksuoti jo paties sukurtame fotoarchyve. Daugelį darbų parodai paskolino menininko draugai ir atimieji, kuriems autorius kažkada su meile juos padovanojo. 

Vertingas palikimas

Muziejininkė Raimonda Ramanauskienė pasidžiaugė puikiais dailininko darbais ir visus susirinkusius nudžiugino žinia, kad 2018 m. ir Mažeikių muziejuje bus surengta 80-ajam dailininko jubiliejui skirta paroda. Muziejaus fonduose sukaupta G. Andriejausko darbų, todėl jubiliejinė paroda taip pat bus įdomi.  Kalbėdama apie kūrybą, muziejininkė pažymėjo, kad G.Andriejauskas buvo savitas kūrėjas, kurio nesumaišysi su kitu. Tai pasakytina ir apie tapybą, ir apie drožybos darbus.

Krašto kultūros premijos laureatas kalvis Česlovas Pečetauskas gerai pažinojo menininką ir sakė, kad dabar niekas taip nebetapo, todėl jo darbai ir šiandien vertingi savo menine išraiška, o su kiekviena nauja diena ir metais jie darosi dar vertingesni.

Viena muzikaliai spalvingiausių parodos akimirkų tapo Linos ir Gedimino atliktos kelios dainos. Kad mes esame balsinga ir muzikali tauta, puikiai pademonstravo visi susirinkę svečiai, kai bendrai atliekamos dainos „Ten, kur Venta“ garsai pasklido pro pravirus bibliotekos langus ir nulėkė kažkur aukštai aukštai...

Parodos iniciatoriai – menininko vaikai Gediminas, Lina, Valdas, Andrius – ketina dalį darbų padovanoti Mažeikių miestui, Plinkšių ir Sedos miesteliams, kuriuose prabėgo jaunystė, gyveno, dirbo ir kūrė G. Andriejauskas.

Apsilankyti parodoje galima iki rugsėjo 18 d.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode