Daugiau lėšų – dviem gatvėms statybai

 

Baigiantis metams tikslinamas objektų, numatytų Kelių priežiūros ir plėtros programoje, sąrašas ir perskirstomos lėšos, skirtos šių objektų remontui ar statybai bei priežiūrai. Atlikus viešuosius pirkimus, daugelio objektų kainos sumažėjo, todėl sutaupyta lėšų, kurias galima skirti kitiems darbams. Nuspręsta tvarkyti V. Mykolaičio-Putino ir Durpyno gatves.

Teikė pasiūlymus

     Pasak Mažeikių rajono savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vedėjo Alfonso Žiulpos, perskirsčius sutaupytas lėšas, dalį darbų, kuriuos buvo numatyta atlikti per dvejus metus, galima atlikti per vienus.

     „Rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais seniūnijų buvo prašoma pateikti pastabas ir pasiūlymus, ką galima pakeisti jų numatytų objektų sąrašuose, kad kiekvienas centas būtų įsisavintas kelių priežiūrai ir jų nereikėtų grąžinti į Valstybės biudžetą. Sumos, skirtos seniūnijoms, nemažėja, kaip jos buvo paskirstytos, taip ir yra, tik papildomai skiriama Tirkšlių seniūnijai, nes tvarko tiltą. Norime šiais metais jį pabaigti, todėl dalį pinigų nuėmėme iš  skirtų miestui“, – aiškino A. Žiulpa.  

Žadėjo prisidėti

     Kaip informavo Vietinio ūkio skyriaus vedėjas, pats didžiausias pasikeitimas yra Mažeikių mieste: „Anksčiau V. Mykolaičio-Putino ir Durpyno gatvių statybai, kaip vienam projektui, buvo skirta vienai 29 tūkst. Eur, kitai – 31 tūkst. Eur. Buvo numatyta, kad prie jų statybos savo lėšomis prisidės gyventojai: „Šitą objektą norėjome statyti kartu su gyventojais. Pagal Tarybos patvirtintą tvarką, 40 proc. turėjo prisidėti gyventojai, Savivaldybės dalis turėjo būti ne daugiau kaip 60 tūkst. Eur. Beveik  pusantrų metų projektavome šitą objektą, organizuoti viešieji pirkimai. Darbus nupirkome už 152 tūkst. Eur, o pirminė sąmata buvo 180 tūkst. Eur. 90 tūkst. Eur turi prisidėti gyventojai. Pasiūlius gyventojams pasirašyti bendradarbiavimo sutartį, pastarieji atsisakė. Gyventojai surenka per 35 tūkst. Eur, daugiau pinigų tikrai nesurinks. Tai sudaro apie 20 proc. reikalingos sumos.“

Siūlys keisti

     Komisija, kuri svarsto V. Mykolaičio-Putino ir Durpyno gatvių statybos projekto įgyvendinimą, A. Žiulpos teigimu, priėmė nutarimą siūlyti keisti gyventojų prisidėjimo tvarką, o Savivaldybės prisidėjimo dalį iškart numatyti sąraše.

     „Žiema artėja, pinigai lieka, o tvarkos pakeitimus galėsime pateikti tik kitai Tarybai. Siūlau priimti protokolinį sprendimą, nes į šitą objektą sudėtos visos kapitalo formavimo lėšos, 101 tūkst. Eur. Tų gatvių statybą galėtume šiemet smarkiai pajudinti. Kadangi lėšų tarp kapitalo formavimo ir einamosioms lėšoms perskirstyti negalime, tai kapitalui formuoti paliekame lygiai 50 proc., – sakė skyriaus vedėjas. – Gatvės mūsų ir, jeigu gyventojai prisideda, jos vis tiek netaps jų gatvėmis. Jie sutinka prisidėti mažesne suma, o mes turime visiškai parengę šį objektą projekto įgyvendinimui. Ruošiamės kitai Tarybai pateikti sprendimo projektą, kur siūlysime keisti tvarką, kad juridiniai asmenys prisideda 40 proc., o fiziniai asmenys gali prisidėti ne mažiau kaip 20 proc. ir nereglamentuosime, kad Savivaldybė gali prisidėti ne daugiau kaip 60 tūkst. Eur. Faktiškai siūlysime skirti daugiau pinigų ir sutvarkyti tas gatves. Dabar siūlysime skirti 100 tūkst. Šiek tiek trūks, gal 50 tūkst. skirsime kitais metais, nes dabar jau ir sezonas eina į pabaigą. Siūlytume gatves tiesti, nes dabar patys žmonės jas yra išsipylę, pasidarę. Žmonės labai laukia. Jie patys buvo projektą pasirengę, bet neturėjo finansavimo.“

      

Remontuos gatves

Taip pat perskirstomos lėšos kitiems objektams Židikų seniūnijoje. Buvo numatyta 60 tūkst. tilto remontui, dabar skiriama dviejų gatvių remontui.

„Paskelbus viešųjų pirkimų konkursą, pirkimai kaip visada labai ilgai užsitęsė. Konkursą laimėjusi įmonė atsisakė pasirašyti sutartį. Pasiūlėme užėmusiai antrąją vietą, bet šios įmonės vadovai pasakė, kad šiais metais statybos darbų pradėti negalės, tik pasidarys darbų projektą, – sakė A. Žiulpa. – Bus labai daug vandens ir statybininkai dirbti negalės, todėl lėšos perskirstomos dviejų gatvių paprastajam remontui. Perskirstyti tarp objektų labai sudėtinga, nes dabar reglamentuojama, kad 50 proc. lėšų turi būti skirta kapitaliniams darbams: tilto rekonstrukcijai ar tai pačiai Durpyno gatvei, nors lėšų trūksta duobėms užtaisyti ir kitiems smulkiems darbams.“

Vertina būklę

Pasak Vietinio ūkio skyriaus vedėjo, rajone vertinama septynių tiltų būklė. Vertintojai žiūrės, ką su kiekvienu tiltu daryti, ar jį remontuoti, o gal iš viso uždaryti ar apriboti eismą, leistiną svorį. Taip pat įvertins, kiek tai gali kainuoti.

    

Gajutė ABELKIENĖ

Ernestos Šneideraitytės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode